Karolien Florijn, rechts op de foto, tijdens de huldiging in Tokio na haar zilveren race in de vier zonder stuurvrouw. (Archieffoto: Holland Heineken (t)Huis / Set Vexy).

Leidse sportprijs: Karolien Florijn genomineerd voor sportvrouw 2021

Twee jaar geleden werd Karolien Florijn van roeivereniging Die Leythe al eens sportvrouw van het jaar in Leiden, maar ze vindt het nog altijd een eer om genomineerd te worden. En de concurrentie niet mis: Nicole Beukers en Lisa Bruijnincx. Twee roeisters van naaste buur Njord.

De zilveren medaille op de Olympische Spelen van afgelopen zomer, plus een derde Europese titel op rij liggen ten grondslag aan de nominatie van Florijn. Mooie prestaties, maar Florijn is alweer druk bezig met het nieuwe seizoen. “Ik ben nu bezig met trainen en studeren. Ik train dan wel eens drie keer per dag.”

Het gaat dan om het maken van veel kilometers in de boot. Alleen als er ijs ligt of het met de tijd niet uitkomt, kiest Florijn voor de ergometer. “We hebben deze winter maar een keer ijs op het water gehad en gelukkig worden de dagen alweer langer.”

Sport071-presentator Gerry van Bakel in gesprek met roeister Karolien Florijn.

Haar successen van de afgelopen jaren behaalde ze op in de vier zonder stuurvrouw. Zelf heeft ze de voorkeur om in het komende seizoen in een ander boottype uit te komen. “Ik zou wel willen gaan scullen en dan in een kleinere boot.” In de vier zonder heeft elke roeier maar een riem, het zogenaamde oarsen of boordroeien. Bij het scullen heeft elke roeier twee riemen.

Successen
Uiteindelijk bepaalt de roeibond welke roeiers in welke boot terechtkomen. De afgelopen maanden is er een wisseling van de wacht geweest bij het roeien. Hoofdcoach van de vrouwen Josy Verdonkschot vertrok naar de Verenigde Staten. Florijn probeert alle onrust van zich af te laten glijden. “Er is gekozen voor een andere aanpak en een ander programma. Ik denk dat het wel kan bijdragen aan nieuwe successen.”

De uitreiking van de Leidse sportprijzen is op donderdag 24 februari van 16.00-19.00 uur in een zogenaamde Kampioenenstraat op de Lammermarkt.

Leiden Sport Karolien Florijn


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×