Ronald Florijn te gast in Sport071 waarin hij vooruit kijkt naar het WK roeien waar dochter Karolien en zoon Finn aan meedoen. (Foto: Gerry van Bakel).

Roeicoach Ronald Florijn: 'Ik praat met mijn kinderen vooral over eten'

Het WK roeien staat voor de deur en roeifamilie Florijn heeft de verdubbelaar ingezet. Dochter Karolien Florijn is favoriet voor het goud in de skiff en zoon Finn Florijn zit op slag in de dubbelvier. Vorig jaar won de dubbelvier goud op de Olympische Spelen, maar de boot heeft een compleet nieuwe bemanning gekregen, waaronder Njord-roeier Stef Broenink.

Voor vader Ronald Florijn, zelf winnaar van olympisch goud in 1988 en 1996, maakt het allemaal niet uit. Hij kijkt niet naar de wedstrijden van zijn kinderen. “Je hebt er geen invloed op, ik wil er ook geen invloed op hebben. Ik vraag er niet naar. Ik denk dat het beter is als ouders zich er niet teveel mee bemoeien.”

Acht biefstukken
Wat niet inhoudt dat Florijn niet geïnteresseerd of betrokken is. “Als we bellen praten we vaak over eten. Over wel of geen half banaantje nemen vlak voor de race. Maar Karolien is vooral een echte vleeseter. Die eet acht biefstukken op een dag, dat is minder bekend van haar. We hebben wel een eet-tic in de familie. We leiden alles af aan eten.”

Volgens haar vader voelen Karolien en Finn allebei geen druk. Terwijl Karolien dit seizoen onverslaanbaar lijkt in de skiff. Ze won bij het EK met een straatlengte verschil, wel zeven seconden. Maar op het WK komt ze olympisch kampioen Emma Twigg uit Nieuw-Zeeland tegen. “Wij leggen als gezin geen druk op hen. Of ze nu laatste of eerste worden. Het is voor ons allemaal goed.”

Eitje
Druk was er wellicht wel vorig jaar bij de Olympische Spelen in Tokio. En dan vooral door de corona-perikelen. Finn Florijn testte positief en moest tien dagen in quarantaine en miste daardoor zijn wedstrijden. “Ik denk dat ze daar de maximale druk hebben ervaren ooit. Sindsdien is eigenlijk alles een eitje. Je moet gewoon je ding doen en verder niets in je hoofd halen. Dat is wat alle topcoaches leren. Jac Orie zegt: diep zitten en dan ga je het snelste. Als je je houdt aan de uitvoering van wat je tijdens de training hebt geleerd, dan komt er het maximale uit. En dan kun je wel eens pech hebben dat het anders loopt, maar ik denk dat ze beiden geen stress hebben.”

Coastalroeien
Naast vader van talentvolle roeiers is Ronald Florijn ook bondscoach van een vrij nieuwe tak van roeien: coastalroeien. “Misschien wordt het in 2028 een olympische sport als de Spelen in Los Angeles zijn. Daar moeten we ons nu op voorbereiden. Het is een andere tak van de roeisport. De boot is breder en zwaarder, je slaat niet zo gauw om en kan ermee op water met golven varen. Bij het onderdeel beach sprint, ren je eerst over het strand naar de boot toe, twee mensen houden die dan vast en dan roei je vervolgens 500 meter. Het ziet er heel spectaculair uit.”

Een jongere zoon van Florijn, Beer Florijn, doet mee bij de junioren. Daar staat vader Florijn dan wel als coach bij op het komende WK in Groot-Brittannië. “We gaan daar vooral kijken en ervaring opdoen. Als Beer moet roeien, doe ik gewoon even mijn ogen dicht.”

Live-stream
Het klassieke WK roeien begint op zondag 18 september in Racice, Tsjechië. De races zijn te volgen via de live-stream op de website van World Rowing. Karolien Florijn komt de eerste dag meteen in actie in de series. Het WK duurt tot en met zondag 25 september.

Leiden Sport Karolien Florijn


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×