De fusie keert weer terug bij de realisatie van nieuwe woonruimtes voor studenten. (Foto: Myrthe Koopman).

Fusie keert terug bij nieuwbouw studentenhuisvesting

De ontmoetingsruimte in studentenhuizen, de zogenaamde fusie, moet weer worden opgenomen in het ontwerp van nieuwe woningen voor studenten. Een voorstel van D66, CDA en GroenLinks is donderdag met algemene stemmen door de Leidse gemeenteraad aangenomen.

De Leidse huizencultuur van het studentenleven vindt volgens de indieners van de motie voor een groot deel in de fusie plaats. “Dat is de gemeenschappelijke ruimte waar gemiddeld vijf tot twintig studenten samen leven. Het zijn vaak de bewoners van één huis, maar in studentenflats wordt ook een huis gevormd op één verdieping”, zo staat te lezen in het voorstel.

De afgelopen jaren werden in Leiden veel studio’s gebouwd. Dat zijn zelfstandige wooneenheden, waar studenten elkaar veel minder tegenkomen dan bij studentenhuisvesting met zo’n gezamenlijke woonkamer. “Zeker gedurende de coronapandemie zorgde dit voor eenzaamheid onder studenten”, benadrukken de partijen. Vorig jaar bracht student Jeroen Salden het manifest Red de Fusie! uit. Deze boodschap werd politiek omarmt en ook DUWO sprak zich hiervoor uit.

Verloren
Waar nu de bouw van studio’s is voorzien, wil de raad dat er wordt gewerkt aan een mengvorm van zelfstandig wonen met een gezamenlijke ruimte per maximaal twintig bewoners. “Anders gaat een belangrijk deel van het sociale studentenleven verloren”, aldus de indieners van het voorstel.

Leiden Maatschappij Red de fusie


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×