Lisa Bruijnincx tijdens de huldiging bij Njord in september voor haar gouden medaille WK onder 23 jaar (Archieffoto: Gerry van Bakel).

Sportvrouw 2021: ook Nicole Beukers en Lisa Bruijnincx zijn genomineerd

De titel Sportvrouw 2021 van Leiden gaat in ieder geval naar een roeister. Naast Karolien Florijn die in de vier zonder stuurvrouw zilver won in Tokio, zijn ook Nicole Beukers (dubbelvier) en Lisa Bruijnincx (dubbeltwee) genomineerd. Donderdag 24 februari is de bekendmaking.

Nicole Beukers en Lisa Bruijnincx roeien allebei bij studentenroeivereniging Njord. Beukers heeft inmiddels een punt gezet achter haar roeicarrière, Bruijnincx staat aan het begin. Ze vinden het allebei eervol dat ze genomineerd zijn. “Voor de roeisport is het natuurlijk heel erg leuk dat er drie genomineerde roeiers zijn,” zegt Beukers. “En ook nog roeier Stef Broenink bij de mannen,” vult Bruijnincx aan, “Njord doet het goed.”

Favoriet
Goud gaat boven zilver, maar een medaille op de Olympsiche Spelen is wellicht toch meer waard dan een WK onder 23 jaar. De talentvolle Lisa Bruijnincx denkt dat ze toch de titel zal moeten laten aan collega Florijn bij de Leidse Sportprijzen die dit jaar op 24 februari worden uitgereikt. Ook Beukers denkt dat zijzelf niet de grote favoriet is.

In Sport071 van maandag 21 februari waren Lisa Bruijnincx (in de studio) en Nicole Beukers (via zoom) te gast bij Sport071-presentator Gerry van Bakel. Kijk en luister het dubbelinterview terug.

Nicole Beukers heeft na 15 jaar toproeien de boot achter zich gelaten en werkt voor JOGG, Jongeren op Gezond Gewicht en adviseert gemeentes hoe ze kinderen en jongeren in beweging kunnen krijgen. “Ik heb laatst ook bij Die Leythe met een groep jonge roeisters meegetraind. Zij zouden aan het EK gaan meedoen in een dubbelvier. Daar ben ik altijd voor in. Maar verder zit ik niet veel meer in een roeiboot. Al heb ik ook wel een keertje aan zeeroeien gedaan. Een hele andere tak van sport met die hoge golven.”

Meditatie
Lisa Bruijnincx zit tegenwoordig geregeld in de boot met de naam van Beukers erop. Ze weet nog niet hoe haar jaar gaat lopen. Ze mag als twintigjarige nog uitkomen in de categorie onder 23 jaar, maar is wel op zoek naar aansluiting met de senioren. “Het WK onder 23 jaar is nog steeds een heel mooi doel, maar ik probeer ook in het nationale team te komen. Maar dat is een lang selectieproces. Het moet nog blijken of ik dat ga halen. De stap is best groot en eigenlijk ben je pas op je 26e of 27e op de top van je kunnen in het roeien.”

Beukers raadt Bruijnincx aan ook te genieten van het leven naast haar sport en niet alle feestjes over te slaan. “Het is belangrijk dat je plezier blijft houden. Niet te snel te serieus worden, dat geeft op de lange termijn een positiever effect.” Bruijnincx neemt die raad al ter harte. “Ik geniet van het roeien en studeren in Leiden. Dat heb ik ook wel van Nicole geleerd dat je levensgeluk niet moet laten afhangen van die zeven minuten, maar ook de vier jaar er naartoe.”

Tranen
De Olympische Winterspelen hebben beide sportvrouwen wel gevolgd, de een wat intensiever dan de ander. Voor Beukers vielen de wedstrijden meestal onder werktijd. “Ik heb niet zoveel live kunnen kijken, maar dan kijk ik later. Vooral naar het schaatsen en het shorttrack. Ireen Wüst die voor de vijfde keer een gouden medaille wint bij de Olympische Spelen dat is heel gaaf en zo knap.”

Bruijnincx had meer gelegenheid om de wedstrijden te volgen. “Welke Olympische Spleen het ook is, dat staat altijd wel aan bij ons op de achtergrond. We zijn in ons huis allemaal fan van schaatsen en shorttrack, dus daar zat ik zeker voor op de bank. Ik heb bij een aantal finales wel tranen in mijn ogen gehad. En dan denk ik ook wel: dat wil ik ook. Geeft wel kriebels.”

 

Leiden Sport


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×