Cultuur071, uitzending 26-02-2022: De Wanderen-app, de Hortus Botanicus, de Leidse Danssalon en theatervoorstelling Het Gesprek

Wanderen is een oud Nederlands woord voor een beetje ronddwalen, dolen, zonder gericht doel struinen. Beeldend kunstenaar Fleur van den Berg heeft al in 2014 een app ontwikkeld waarmee in de Merenwijk gewanderd kon worden. Hoewel het om een geslaagd project ging, bleef de belangstelling toen nog een beetje achter omdat lang niet iedereen beschikte over een smartphone met een bundel van voldoende MB’s. Nu heeft Fleur een app over de binnenstad van Leiden in ontwikkeling. Met die app leer je de omgeving op een andere wijze kennen. Op diverse locaties in de stad krijg je op je telefoon verhalen te horen, zie je foto’s of hoor muziek die aansluit bij de plek waar je je op dat moment bevindt. Verder vertelt Fleur over het beeld dat zij heeft vervaardigd en dat een halfjaar geleden is onthuld op de hoek van de Burggravenlaan en de Fruinlaan. En over haar deelname aan een expositie in Museum Valkhof in Nijmegen en haar betrokkenheid bij het project “Tides, tales of the inside, translation of the outside” in Fuse Amsterdam.

www.fleurvandenberg.nl


Cor Klein in gesprek met Fleur van den Berg over de Wanderen-app.

Robbert Folmer legt de historie van Hortus uit, een geschiedenis die bijna vier en een halve eeuw teruggaat. De Hortus is niet alleen een prachtige plek in de binnenstad van Leiden, maar ook een tuin met een wetenschappelijke functie. In de periode dat de Hortus als gevolg van de coronamaatregelen voor het publiek gesloten was, zijn diverse werkzaamheden aan de grote vijver en de kassen uitgevoerd en is volgens Mathilde Simons de tuin mooier dan ooit te voren. Nu de tuin weer zonder beperkingen te bezoeken is, zijn er voor de komende tijd talloze activiteiten geprogrammeerd. Variërend van tekencursussen, informatiemiddagen over stoepplantjes, lezingen en de plantjesmarkt tot de Museumnacht en natuurlijk op 21 juni a.s. het Midzomernacht Festival.

www.hortusleiden.nl


Cor Klein in gesprek met Robbert Folmer en Mathilde Simons over de Hortus Botanicus.

Na twee jaar zonder activiteiten, gaat vanavond (26 februari) voor het eerst weer de Leidse Danssalon van start. Patrick Verzijden organiseert al vele jaren dansavonden voor 30-plussers. Hij is niet alleen de organisator, maar treedt tevens op als DJ. Niet alleen een nieuwe start, maar ook een nieuwe locatie. De Leidse Danssalon heeft vanaf nu de zaal De Kroon, aan de Langegracht 65 te Leiden als vaste thuisbasis. Om de herstart te vieren geeft de Danssalon twee maal twee vrijkaartjes weg voor de dansavond op 2 april as. Om voor de vrijkaartjes in aanmerking te komen kunnen de luisteraars van Cultuur071 een gemotiveerd mailtje sturen aan cultuur071@sleutelstad.nl. De twee meest originele verzoeken, krijgen de vrijkaartjes tijdig voor de Danssalon van 2 april thuisgestuurd.

www.deleidsedanssalon.nl


Jos Nijhof in gesprek met Patrick Verzijden over de Leidse Danssalon.

In Theater De Generator vindt morgenmiddag (27 februari) de laatste try out plaats van Het Gesprek, een voorstelling gemaakt door Jurrien van Rheenen in samenwerking met CC Amstel en Theater De Generator. Het Gesprek is een interactieve voorstelling, waarin het publiek onder meer onderdeel wordt gemaakt van gesprekken bij de sociale dienst. In een viertal settings wordt duidelijk welke ongewenste gevolgen de Participatiewet heeft door de wettelijke eis van gelijke behandeling van alle bijstandsaanvragen, zonder rekening te houden met specifieke persoonlijke omstandigheden. In de voorstelling maakt Jurrien zichtbaar dat de zogenaamde tegenprestaties van mensen die een bijstandsuitkering hebben, ongemakkelijke situaties veroorzaken voor zowel de uitkeringsgerechtigden als voor de behandeld ambtenaren. Voor de totstandkoming van deze voorstelling had zij interviews met uitkeringsgerechtigden, klantmanagers, medewerkers van sociale diensten, politici, enzovoort. De voorstellingen zijn in Leiden te zien op 10, 11 en 12 maart a.s. in Theater De Generator, Middelstegracht 36 te Leiden.

www.theaterdegenerator.nl


Jos Nijhof in gesprek met Jurrien van Rheenen over de voorstelling Het Gesprek in Theater De Generator.

Cultuur Leiden #cultuur071 Cultuur leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×