(Foto: Ivan Plettinckx).

ZZ Leiden verliest historisch duel

Zorg en Zekerheid Leiden is de cross-border fase van de BNXT League met een nederlaag begonnen. In de openingswedstrijd van de Elite Gold (met vijf Nederlandse en vijf Belgische clubs) ging de Leidse formatie in Mechelen met 98-93 onderuit. Vooral de matige start van Zorg en Zekerheid Leiden was een reden dat er niet gewonnen werd. Leiden kwam, zoals coach Geert Hammink het zei, niet goed uit de spelersbus.

Mechelen had na het eerste kwart een voorsprong van tien punten (28-18). Leiden kwam in het tweede kwart wat dichterbij. De bezoekers bleven slecht van het veld schieten, maar maakten veel goed door steeds in de aanvallende rebound te gaan. Het verschil dat bij rust (42-38) op het bord stond, bleef lange tijd gehandhaafd. Door goed werk van Worthy de Jong naderde ZZ zelfs tot op een punt maar het eindschot van het kwart was voor Mechelen. Met een driepunter van eigen helft maakte Shizz Alston er 71-64 van.
Daarna maakten beide ploegen er een spektakelstuk van. Luuk van Bree, De Jong en Maarten Bouwknecht leken niet meer te kunnen missen. ZZ kwam voor, met maximaal vier punten, maar leed daarna een paar keer balverlies. Mechelen, dat acht uit twaalf driepunters raak schoot na rust, sloeg meteen hard toe. Voor een nieuwe Leidse inhaalrace was geen tijd meer.

Worthy de Jong werd topschutter bij de Leidse formatie met 20 punten. Asbjørn Midtgaard noteerde 14 punten en 9 rebounds. Luuk van Bree en Arunas Mikalauskas waren goed voor 13 punten. Ook Einaras Tubutis zat met 11 punten nog in de dubbele cijfers.