Joop Zoetemelk bij de start van 'zijn' voorjaarsklassieker in 2019. (Archieffoto: J.P. Kranenburg)

Herstelde Joop Zoetemelk geeft weer startschot bij 'eigen' voorjaarsklassieker op zaterdag 19 maart

Na twee jaar gedwongen stilstaan, kunnen de fietsliefhebbers zaterdag 19 maart weer genieten van het Groene Hart in de voorjaarsklassieker van de regio Leiden. Naamgever Joop Zoetemelk is aanwezig om bij wielrenvereniging Swift het startschot te geven van de 100 km. Inschrijving sluit zondag 13 maart.

De Joop Zoetemelk Classic is geen wedstrijd, benadrukt koersdirecteur Anton Dalhuijsen. “We rijden gewoon op de openbare weg, dus iedereen moet zich aan de verkeersregels houden. Onderweg zijn er posten waar vrijwilligers bananen en krentenbollen uitreiken, maar je kunt natuurlijk ook onderweg een kop koffie met appeltaart nemen. Belangrijk is om met elkaar te gaan fietsen en te genieten van de route.”

Sport071-presentator Gerry van Bakel in gesprek met koersdirecteur Anton Dalhuijsen over de Joop Zoetemelk Classic 2022.

De Joop Zoetemelk Classic is voor elk wat wils. “Je kunt kiezen uit 150 km, 100 km, 75 km en 50 km”, zegt Dalhuijsen.  “De start en finish is bij wielrenvereniging Swift, waar Joop Zoetemelk zelf ook lid van is geweest en nog steeds erelid van is.” Joop Zoetemelk is de laatste Nederlandse Tour de France winnaar (1980) en de laatste Nederlandse wereldkampioen op de weg (1985). “Hij is nog altijd de grootste wielrenner van Nederland”, zegt Dalhuijsen. “En hij gaat met plezier met iedereen op de foto die zaterdag.”

Ernstig ongeluk
Anderhalf jaar geleden heeft Joop Zoetemelk een ernstig ongeluk gehad. Hij werd tijdens een training door een auto aangereden. Het was de laatste dag van de Tour de France van 2020 en exact veertig jaar nadat hij zelf als tourwinnaar Parijs was binnengereden. Zoetemelk is grotendeels hersteld, vertelde Dalhuijsen, maar nog steeds niet helemaal de oude.

De vijftiende editie van de Joop Zoetemelk Classic wordt de eerste zonder Cor Vergeer, de bedenker en de eerste koersdirecteur van dit wielerevenement. “De JZC was echt zijn kindje, het zal vreemd zijn zonder Cor Vergeer.”

Inschrijven kan via de website van Swift. De inschrijving sluit op zondag 13 maart.

Regio Sport


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×