(Impressie Lead Leiden: Red Company).

Bewoners proberen het nog één keer: Leids hoogbouwplan voor hoogste rechter

Gewapend met stapels papier en twee advocaten meldden de bewoners van Leidse wijk Groenoord zich maandag bij de Raad van State aan de Kneuterdijk in Den Haag. Ze zijn erop tegen dat de gemeente in hun buurt een drietal woontorens wil bouwen waarvan de hoogste 115 meter is. En dus daagden ze gemeente Leiden en de projectontwikkelaar voor de hoogste rechter. Die controleert vooral of de gemeente in het voortraject van het zogenaamde LEAD-project wettelijke regels heeft geschonden.

Voor de buurtbewoners is het de laatste mogelijkheid om de bouw van 570 woningen te voorkomen. De gemeenteraad heeft al ingestemd met het plan. Ook een voorstel van de wijk om een referendum te organiseren in Leiden over het hoogbouwplan haalde het niet. Toch blijft de buurt fel tegen de plannen.

“Wij vinden dat het project in strijd is met het Wijk Ontwikkelingsplan Leiden Noord”, zei Hein Dijkerman van wijkverenigingen Groenoord Noord eerder al. Het gaat de bewoners om het grote volume -en hoogte van de torens en de afname van de leefbaarheid in de wijk, bijvoorbeeld voor spelende kinderen. Dat er woningen gebouwd moeten worden begrijpen ze, maar het moet wel bij Leiden blijven passen vinden ze.

Ongewenst
In de zitting van de Raad van State komen alle bezwaren van de buurt tegen de hoogbouw nogmaals langs. Er zijn bijvoorbeeld zorgen over de schaduwen die de torens gaan veroorzaken, maar ook over de windval. En hoe zit het met de afwikkeling van al dat extra verkeer? ‘Leiden moet een kleinschalige provinciestad blijven en hoogbouw is dus ongewenst’, liet de voorzitter van de wijkvereniging de rechters weten.

Afsluiting
Voor bewoner Nick Smit is de zitting bij de Raad van State de afsluiting van een periode: “Dit was voor ons de laatste mogelijkheid om iets tegen de hoogbouw te doen. Ik heb de indruk dat de rechters er echt serieus naar gekeken hebben. Als dit het is, dan is dat zo.” De kans dat de bouw van de torenflats niet doorgaat is klein denkt Smit. “Het zou wel kunnen dat de gemeente op een paar punten iets zal moeten aanpassen. Waar ik vooral blij mee ben is dat er door onze actie er nu eigenlijk een nieuwe visie op hoogbouw ligt. In de omgevingsvisie staat nu expliciet dat er alleen hoogbouw kan komen op plekken waar dat kan in de stad.”

Met alle bezwaren van bewoners en verweren van de gemeente op een rijtje gaan de rechters van de Raad van State zich beraden. De uitspraak volgt over enkele weken.

Leiden Politiek


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×