De doneerknop bij DIOK. (Foto: Anna de Keijzer).

Doneerknop voor Oekraïne op de kassa: 'Naast je biertje een klein beetje actievoeren'

Sinds Anna de Keijzer een kleine twee weken geleden een doneerknop van vijftig cent op de kassa bij haar sportvereniging DIOK liet installeren, zijn er al zeshonderd miniacties voor Oekraïne gevoerd. Ze hoopt dat veel andere verenigingen of plekken met een kassa het voorbeeld volgen. “Elk vijftigcentje helpt. Als we dat bundelen, kunnen we echt het verschil maken.”

Net als veel andere mensen voelt De Keijzer zich machteloos over wat zich afspeelt in Oekraïne. “Je wilt graag actie ondernemen, maar in je eentje kun je natuurlijk niet een hele oorlog stoppen. Dus toen heb ik nagedacht over hoe groot mijn eigen impactcirkel is.”

Ze kwam tot de conclusie dat meer mensen moeite hebben met de situatie en graag iets willen bijdragen. Toen is ze naar de penningmeester gestapt met het idee om een doneerknop van 0,50 euro aan de kassa toe te voegen. Bij elke bestelling die bij DIOK aan de bar wordt geplaatst, wordt nu ook gevraagd of je iets wilt doneren aan het Rode Kruis Oekraïne. In de kantine hangen ook posters met de oproep.

Therapeutisch
“Zo kun je naast je biertje ook nog even kort actievoeren”, zegt De Keijzer. Ze merkt dat het voor veel mensen prettig is iets te kunnen doen. “Plezier maken voelt op dit soort momenten ook een beetje gek. Zo kun je er toch bij stil staan en iets goeds doen. Het werkt misschien ook wel een beetje therapeutisch.” De eerste dag van de actie werd bij DIOK meteen 50 euro via de kassa opgehaald. Dat zijn dus honderd donaties. De voorzitter van de club vond het zo’n mooi initiatief dat hij er zelf 1000 euro bovenop legde. Inmiddels staat de teller op 1.300 euro.

Actie starten
De Keijzer hoopt dat nog veel meer verenigingen, maar bijvoorbeeld ook kroegen, een zelfde soort actie starten. Ze roept mensen op om hier zelf eens naar te informeren. “Ik zag mezelf eerst ook alleen maar als een speler op de rugbyclub. Toch heb ik dit voor elkaar gekregen. Als je zelf ook bij een club speelt, of je werkt in een kroeg, stap dan eens naar de persoon die over het geld gaat toe en leg het uit. Vraag of het een mogelijkheid is.”

De actie van DIOK is te vinden op de website leidenhelptoekraine.nl, waar alle Leidse acties zijn gebundeld. Mensen die hulp nodig hebben bij het opzetten van een eigen actie kunnen De Keijzer bereiken via acdekeijzer@gmail.com.

Maarten Mulder sprak met Anna de Keijzer over de doneeractie die ze opzette bij DIOK.

 

 

 

Leiden Sport Oorlog Oekraïne


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×