Burgemeester Nadine Stemerdink maakt de voorlopige einduitslag bekend. (Foto: Ellen de Vette, Voorschotense Krant).

Voorschoten Lokaal grootste winnaar, VVD grootste partij

In Voorschoten kon burgemeester Nadine Stemerdink even na 23.00 uur de voorlopige einduitslag bekend maken. Daaruit bleek dat de grotere partijen in de Voorschotense raad naar elkaar toe zijn gekropen. Er zijn nu 4 partijen met elk 4 zetels.

Voorschoten Lokaal (VL) is de grote winnaar. De partij van Marleen Persoon doet voor het eerst mee, nadat Persoon zich eerder afsplitste van ONS Voorschoten. Haar partij krijgt 4 zetels. Het CDA en GroenLinks hadden er elk 4 en dat blijft ook zo. Door het verlies van 1 zetel eindigt nu ook de VVD op 4 zetels. De liberalen zijn in stemmen nog wel de grootste. D66 blijft gelijk en komt uit op 3 zetels. PvdA en SP houden allebei hun ene zetel.

Welke coalitie nu gesmeed gaat worden, is nog even afwachten. Als het aan VL ligt gaat die over rechts. De partij voelt zich het meest thuis bij CDA en VVD en zo’n coalitie zou een meerderheid opleveren van 12 van de 21 zetels in de Voorschotense raad. Veel hangt volgens ingewijden af van de wethouderskandidaat die VL naar voren schuift. Het is in elk geval niet Hans Rasch. De partner van Marleen Persoon was eerder wethouder voor ONS Voorschoten. Maandag maakt VL bekend wie hun kandidaat is.

Omdat veel partijen zo dicht bij elkaar zijn geƫindigd bestaat de kans dat er nog een zetel van partij wisselt. Die restzetelverdeling maakt de gemeente donderdagmiddag bekend.

Politiek Voorschoten


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×