De Hooglandse Kerk. (Foto: Robbert Beurse).

Kerkrentmeesters luiden noodklok over onderhoud Hooglandse Kerk

De Protestantse Gemeente Leiden luidt de noodklok over Hooglandse Kerk. Er is op korte termijn een miljoen euro nodig voor noodzakelijk onderhoud. De gemeente Leiden lijkt financieel niet te willen bijdragen. De lakse houding vanuit de Leidse politiek leidt tot onbegrip bij de Protestantse Gemeente.

“De Hooglandse Kerk heet een kathedraal van licht. Het gebouw heeft hoge ramen met veel ruitjes”, zegt Foort van Oosten. Hij is voorzitter van het college van kerkrentmeesters van de Protestantse Gemeente Leiden. “Waar we specifiek tegen aanlopen is het feit dat de ramen van de Hooglandse Kerk gerestaureerd moet worden. Dat moet tussen nu en zes jaar gebeuren, maar dat is voor ons niet te bekostigen.”

Presentator IJsbrand Terpstra in gesprek met Foor van Oosten van de Protestantse Gemeente Leiden

“In het belang van de instandhouding van de Hooglandse Kerk voor de Protestantse gemeente, maar vooral ook vanwege het huidige grote belang van de kerk voor het sociaal, cultureel en maatschappelijk leven van onze stad doen wij nogmaals een dringend beroep op u”, schrijft het College van kerkrentmeesters in een brandbrief aan het stadsbestuur.

Eerder zei wethouder Yvonne van Delft die haar ‘Nota Religieus Erfgoed’ net neet voor de verkiezingen door de raad loodste nog dat de gemeente niet aan zet is om de financiële problemen  van het kerkbestuur op te lossen. “Dat verandert pas als ze de sleutels bij ons inleveren”, zei ze tijdens de raadsbehandeling.

Volgens Van Oosten liggen die sleutels inmiddels op tafel. Zo hoog is de nood. “Het reguliere onderhoud kunnen we goed aan. Maar we lopen nu aan tegen een financiële ramp. Als we de ramen niet onderhouden, dan raken we de Hooglandse Kerk kwijt. We hebben het aangemeld in de Kerkenvisie bij de gemeente Leiden. Het antwoord dat we terug krijgen van de gemeente: “We zien het wel.” Daar kunnen we niks mee. We willen een fatsoenlijk antwoord van de gemeente Leiden.”

Cultuur Economie Leiden Maatschappij Politiek Religieus Erfgoed


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×