Arjan van Dam (l) en Martijn Scheffers van UTTL (Foto: Gerry van Bakel).

Eerste UTTL Games uitvloeisel van groeiende werpcultuur bij Leiden Atletiek

Een atletiekmeeting zónder loopnummers, maar specifiek gericht op het werpen. Met speer, kogel of discus. Zondag vindt de eerste editie van de UTTL Games plaats. En dat werd hoog tijd, vinden organisatoren Arjan van Dam en Martijn Scheffers. Beiden zijn al jaren actieve werpatleten bij de Leidse club, en zagen een sterke behoefte aan een serieuze werpwedstrijd in de regio.

Scheffers, zelf al zeker dertig jaar discuswerper, richtte in 2003 het Ultimate Throwing Team Leiden (UTTL) op binnen Leiden Atletiek. “Ik ben in 1997 begon met het geven van training aan junioren. Dat was een brede, algemene training op allerlei disciplines. Maar ik zag behoefte aan meer specifiek op werpen trainen. Dat specialiseren hebben we ook bij andere disciplines gedaan, door trainers op bijvoorbeeld sprinten en verspringen aan te trekken.”

Arjan van Dam en Martijn Scheffers over de UTTL in Sport071.

De UTTL is in die twintig jaar gegroeid; Scheffers heeft tegenwoordig zo’n dertig talenten onder zijn hoede. Daarom doet hij het niet meer in zijn eentje, twee andere trainers ondersteunen hem. De groep traint drie tot vier keer per week. “Veel aandacht geven, dat is belangrijk”, zegt Scheffers. “En dat werpt zijn vruchten af, we hebben de afgelopen jaren veel succes geboekt. Het is nu normaal dat meerdere Leidse werpatleten zich jaarlijks plaatsen voor NK’s of zelfs EK’s, dat was vroeger een zeldzaamheid.”

‘Grootste werpwedstrijd van Nederland’
Bij dat groeiende succes hoort ook een mooie wedstrijd, en die vindt dus zondag plaats. Het is de eerste grote werpwedstrijd van het seizoen, met onderdelen voor junioren, senioren en masters. Naast de talenten van het UTTL-team zijn ook veel Nederlandse toppers aanwezig. “Naast de losse onderdelen (kogel, speer, discus en kogelslingeren, red.) hebben we ook een heuse werpvijfkamp, met ook nog gewichtwerpen erbij”, vertelt Van Dam.

Arjan van Dam en Martijn Scheffers over UTTL Games in Sport071.

Scheffers en Van Dam hopen dat de UTTL Games een vaste plek op de wedstrijdkalender zal krijgen, en dat het niet bij deze ene editie blijft. “Ik denk dat je wel kunt stellen dat dit de grootste werpwedstrijd van Nederland is, zoals hij georganiseerd is”, zegt Scheffers. De meeting begint om 10.00 uur en duurt tot pakweg 18.30 uur.

Leiden Sport


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×