Elianne Wijnands (SVL) is één van de 21 vrouwen in de nieuwe Leidse gemeenteraad. (Foto: Politiek071).

Elianne Wijnands flinke stemmentrekker voor SVL: 'Echt fantastisch'

Voor het eerst leggen meer vrouwen dan mannen in Leiden de eed of belofte af wanneer zij geïnstalleerd worden in de gemeenteraad. 21 van de 39 zetels zijn voor vrouwen. Dat zijn er vijf meer dan afgelopen periode. Eén van die zetels is voor de 23-jarige politicologie studente Elianne Wijnands van Studenten voor Leiden.

Studenten voor Leiden (SVL) komt met twee zetels nieuw in de Leidse gemeenteraad. Wijnands heeft meer stemmen gekregen dan lijsttrekker Mitchell Wiegand Bruss. Daarmee is SVL de enige partij waar de lijsttrekker niet de meeste stemmen heeft ontvangen. “Ik vind het helemaal fantastisch, ik had het echt niet verwacht”, zegt Wijnands trots.

Vera Brouwer van Politiek071 in gesprek met Elianne Wijnands van Studenten voor Leiden.

Volgens Wijnands zijn de stemmen op hun lijst ‘best wel verdeeld’. “Dat was ook ons doel. Iedere kandidaat van de top tien heeft een eigen verhaal om uit te dragen aan de inwoners van Leiden. En om te zien dat die stemmen zo verdeeld zijn en dat mensen dus bewust hebben gekeken op wie ze stemmen, vind ik echt heel mooi om te zien.”

Jongerenparticipatie
Het aankomend raadslid wil zich in de raad graag inzetten voor het klimaat en duurzaamheid. Wijnands wil het groen van de stad uitbreiden en zorgen dat Leiden klaar is voor de uitdagingen die gaan komen. Zo wil ze bijvoorbeeld de oude panden van Leiden aanpakken. “In de winter heb ik veel vrienden van mij met hun jas aan in de fusie zien zitten, omdat ze de verwarming niet omhoog durfden te draaien.”

Maar ze geeft aan dat SVL zich eerst gaat focussen op jongerenparticipatie. “Dat is de reden waarvoor onze partij is opgericht. Hoe kunnen we jongeren meer betrekken bij de politiek? En hoe kunnen we zorgen voor meer inspraak van jongeren?”

Om die betrokkenheid te stimuleren zullen Wijnands en Wiegand Bruss de jongeren blijven opzoeken. “We zullen naar scholen gaan, van de middelbare school tot de universiteit. We willen laten zien dat de gemeenteraad over onderwerpen gaat die hen aan gaan”, legt Wijnands uit.

Dat er op 30 maart meer vrouwen dan mannen in de Leidse raad geïnstalleerd worden, vindt Wijnands ‘echt fantastisch’. “Leiden is natuurlijk een stad waar meer vrouwen dan mannen wonen. Voor de representatie is dat echt heel erg goed. Ik ben benieuwd of het een andere dynamiek aan de gemeenteraad geeft. Dat moeten we de aankomende tijd gaan zien.”

Leiden Politiek


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×