(Foto: Robbert Beurse).

Zoeterwoude vangt Oekraïners op bij Swetterhage

In een leegstaand pand op het terrein van Swetterhage kunnen vanaf volgende week twintig vluchtelingen uit Oekraïne worden opgevangen. De Zoeterwoudse Gemiva-SVG locatie stelt het gebouw voor onbepaalde tijd beschikbaar. De eerste Oekraïners worden binnen enkele weken verwacht.

Er wordt al jaren flink verbouwd bij de woon- en leefgemeenschap voor mensen met een verstandelijke beperking in Zoeterwoude-Dorp. Het gebouw waar de vluchtelingen worden opgevangen staat op de nomimatie om gesloopt te worden.

Toen de gemeente een oproep deed aan alle inwoners om geschikte ruimtes beschikbaar te stellen voor de opvang van de Oekraïners, bedacht de organisatie zich geen seconde en meldde zich op het gemeentehuis. Inmiddels zijn de ruimtes schoongemaakt, ingericht en staat er op iedere kamer een knuffelbeertje op de tijdelijke bewoners te wachten. “Hartverwarmend”, vindt ook burgemeester Fred van Trigt.

Geen plan
De gemeente heeft geen kant-en-klaar opvangplan klaarliggen. “Natuurlijk hebben we gedacht aan de basisvoorzieningen als opleiding en een dagbesteding. Maar verder willen we ze eerst even op adem laten komen. Die mensen hebben iets verschrikkelijks meegemaakt. Dat heeft tijd nodig. Als ze hier zijn gaan we rustig contact maken en vooral aan hen zelf vragen wat ze nodig hebben”, legt Van Trigt uit.

Veertig
In eerste instantie worden er twintig vluchtelingen opgevangen. “Daarmee voldoen we aan onze minimale verplichtingen in de regio, maar dat is slechts een rekensom. De bovenverdieping van dit gebouw staat ook leeg. Ik kan mij voorstellen dat ook daar tijdelijk mensen komen te wonen, en dan is er in totaal plek voor veertig bewoners”, weet van Trigt.

De bewoners van Swetterhage kijken erg uit naar hun nieuwe ‘buren’. De organisatie denkt al voorzichtig na over het organiseren van gezamenlijke activiteiten in de zomermaanden.

Maatschappij Zoeterwoude


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×