(Foto: De Kleine Consultant Leiden).

Mental Health Symposium: openheid over mentale gezondheid

Ruim tweehonderd geïnteresseerden kwamen dinsdagavond samen in de Marekerk om een symposium over mentale gezondheid bij te wonen. Studentenorganisatie De Kleine Consultant (DKC) Leiden organiseerde het symposium. De opbrengst van de avond gaat naar Stichting Mind.

Verschillende sprekers vertelden over hun ervaringen met psychisch onwel zijn en hoe je hier mee om kunt gaan. De kern van het verhaal: praat erover. Het idee om het symposium te organiseren ontstond bij DKC Leiden toen ze van dichtbij meemaakten hoe belangrijk mentale gezondheid is en dat dit niet zo vanzelfsprekend is als het lijkt.

Via een videoboodschap opende Leidse cabaretier Jochem Myjer de avond. Hij maakte meteen duidelijk hoe lastig het kan zijn om met je mentale problemen ergens heen te gaan: “Als je buikpijn hebt, ga je naar de huisarts. Maar wanneer je mentaal niet lekker in je vel zit is het moeilijker om hulp te zoeken.”

Openheid
Ook de eerste spreker van de avond, ervaringsdeskundige Pleun Mathijsen, herkent dit. Hoe moeilijk het ook is, het is van belang om openheid te geven rondom mentale gezondheid, was de kern van haar verhaal. “Eenzaamheid, schaamte en isolatie zorgen ervoor dat je het gevoel hebt dat je er niet over kan praten. Maar openheid geeft verbinding en delen verlicht”, vertelde Mathijsen waarop de zaal instemmend applaudisseerde.

Tijdens het symposium was het niet alleen de bedoeling dat het publiek luisterde, er was ook ruimte voor interactie. Presentator Luuk Dresen praatte de avond aan elkaar en stelde vragen aan het publiek.

Op de vraag of de mensen in de zaal zelf wel eens last hebben van mentale problemen, steekt vrijwel iedereen zijn hand in de lucht. Maar slechts één persoon is dapper genoeg om er ook iets over te vertellen. Dit legt meteen de vinger op de zere plek en toont aan hoe lastig het is om over mentale gezondheid in gesprek te gaan. Terwijl hulp zoeken juist de sleutel tot herstel kan vormen.

Sprekers
De tweede spreker, psychiater Daan van Baar, sprak over de wetenschappelijke context rondom psychisch onwel zijn. Vervolgens verzorgde schrijfster Sacha Verheij een luchtig intermezzo, waarbij ze een spokenword liet horen. Psychosociaal therapeut Inez Blankenstijn sprak over de begeleiden van naasten die te maken hebben met iemand in de omgeving die last heeft van een depressie.

Mariella Melissen van de ‘Alles oké?’ supportlijn sloot de avond af met tips om iemand die zich mentaal niet goed voelt een hand toe te reiken. Na afloop kon er in de Marekerk onder het genot van een drankje worden nagepraat met elkaar en de sprekers.

Leiden Maatschappij


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×