(Foto's Soraya Kofeiti en Robbert Beurse/ video: Robbert Beurse).

Leidse Dag tegen Snelle Mode, tweedehands is weer hip

Studenten Laura Loffredo, Dieuwertje de Bruijne en Nina Kofeti organiseerden gisteren de tweede editie van de Leidse Dag tegen Snelle Mode. Iedereen in Leiden werd uitgenodigd om naar de Wibar te komen en daar oude kleding te verkopen en nieuwe slow fashion in te slaan.

Fast fashion, oftewel snelle mode, verwijst naar goedkope kleding die vaak wordt gekocht, maar slechts kort wordt gedragen. Dat is slecht voor het milieu en daarom kwamen de studenten in actie. Zij willen de Leidenaar informeren over snelle mode.

Het initiatief werd een paar jaar geleden bedacht door Loffredo, De Bruijne en Kofeti om mede-studenten bewuster te maken van het belang van duurzame kleding. In 2020 won het project zelfs Snouck Hurgronje-prijs: een subsidie van het Leids Universiteits Fonds die wordt gegeven aan projecten die studenten onderling kunnen verbinden. De drie Leidse studenten sloegen dit jaar de handen ineen met European City of Science Leiden2022 om de 2e editie van het evenement te organiseren.

Dit jaar kwamen er veel meer mensen op het evenement af dan alleen studenten. Mensen kwamen van heinde en ver om tweedehands, vintage of upcycled kleding en sierraden te kopen en verkopen. Ook kon je je eigen oude kleding laten vermaken of bedrukken met een zeefdruk om zo een kledingstuk een nieuw leven te geven. Wethouder Fleur Spijker was ook van de partij in de Wibar. “Een oud t-shirt van mij laat ik bedrukken, zodat het helemaal weer een nieuw t-shirt wordt. Echt heel gaaf!”

Menswaardig
De mode-industrie is de op één na meest vervuilende industrie ter wereld. Trends wisselen zich razendsnel af waardoor er snel veel kleding geproduceerd moet worden. De productieomstandigheden waaronder kleding wordt gemaakt, zijn vaak problematisch. Kleding wordt geproduceerd in sweatshops in lagelonenlanden onder schrijnende omstandigheden. Het gros van de kledingmakers verdient geen leefbaar loon, met lange werkweken en uitbuiting tot gevolg.

Men wordt zich steeds bewuster van de nare aspecten van de mode-industrie, maar weet vaak niet goed hoe zij kunnen stoppen met bijdragen aan deze industrie. Het merendeel van het mode-aanbod bestaat tenslotte uit fast fashionproducten. Daarom willen steeds meer mensen een overgang naar slow fashion: geen massaproductie meer, maar duurzame mode die lang meegaat, weinig belastend voor het milieu is en geproduceerd wordt onder menswaardige omstandigheden.

 

Leiden Maatschappij


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×