De gemeenteraad van Oegstgeest (Archieffoto: Sleutelstad).

Oegstgeest gaat over links: informateur adviseert coalitie Pro, D66 en Hart voor Oegstgeest

Informateur Siebe Riedstra raadt de politieke partijen in Oegstgeest aan om een coalitie te vormen van Pro, D66 en Hart voor Oegstgeest. Alle drie die partijen hebben winst geboekt bij de verkiezingen. Samen hebben zij veertien zetels en dat is een ruime meerderheid in de raad die bij de verkiezingen is gegroeid van 19 naar 21 zetels. Dat komt omdat Oegstgeest de grens van 25.000 inwoners is gepasseerd.

Riedstra voerde de afgelopen week in opdracht van de grootste partij Progressief Oegstgeest gesprekken met alle partijen. “De partijen hebben aangegeven voldoende aanknopingspunten voor inhoudelijke samenwerking in elkaars programma’s te vinden”, zegt informateur Riedstra in zijn verslag. “Daarnaast delen ze de ambitie om te komen tot een nieuwe bestuurscultuur.”

Hij adviseert om een coalitieakkoord op te stellen met daarin slechts een beperkt aantal inhoudelijke onderwerpen. “Maak daarbij heldere en scherpe afspraken.” Voor de overige onderwerpen kan volgens de informateur op hoofdlijnen. Daarbij ziet hij ook ruimte voor de inbreng van de andere partijen.

Verder raadt de informateur aan om te komen tot een raadsbreed programma met afspraken over de gewenste manier van samenwerken. Een nieuwe bestuurscultuur. Die afspraken gelden dan voor de gehele raad en ook voor de werkwijze van het college. Dit raadsprogramma zou in de ogen van Riedstra tegelijkertijd met het coalitieakkoord moeten worden afgerond.

Als de politieke partijen uit Oegstgeest instemmen met het advies van de informateur kunnen de vervolggesprekken tussen Pro, D66 en Hart voor Oegstgeest beginnen. Daarnaast kunnen alle fracties dan aan de slag met het opstellen van document over de nieuwe bestuurscultuur.

Oegstgeest Politiek Gemeenteraadsverkiezingen 2022 Oegstgeest


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×