Noura Butros, Carolien de Groot en Zeynep Uslu van JES Rijnland. (Foto: Gerry van Bakel).

Oproep JES Rijnland aan politiek: 'Word vrijwilliger voor gelijke kansen'

Voorlezen in een gezin, een jongere begeleiden als mentor of gastlessen geven op de weekendklas. JES Rijnland zet zich in voor de ontwikkeling en groei van ieder kind en is op zoek naar nieuwe vrijwilligers. Hun jubileumcongres in Scheltema Leiden stond in het teken van ‘gelijke kansen’.

“Het is nu eenmaal zo dat sommige kinderen met minder bagage naar school komen. Maar als je dan daar de conclusie aan verbindt dat het iets zegt over de mogelijkheden van een kind gaat het verkeerd. In de literatuur noemen we dat een fixed mindset.” Zo zegt bijzonder hoogleraar Eddie Denessen dat in de podcastserie van JES Rijnland over gelijke kansen en dat herhaalde hij als gastspreker op het jubileumcongres van JES Rijnland.

In cultureel centrum Scheltema kwamen gisteren op uitnodiging van oprichter en directeur Carolien de Groot van JES Rijnland politici, leerkrachten, onderwijsdirecteuren, en andere spelers in maatschappelijk organisaties bijeen om 15 jaar JES Rijnland te vieren.

Verslaggever Gerry van Bakel maakte bovenstaande reportage over JES Rijnland op hun jubileumcongres.

In zijn lezing pleitte Eddie Denessen, die aan de Universiteit Leiden verbonden is als bijzonder hoogleraar Sociaal-culturele achtergronden, voor stoppen met selecteren van kinderen op zo’n jonge leeftijd. “In Finland en andere Scandinavische landen en bijvoorbeeld ook Canada en Australië houden ze leerlingen veel langer bij elkaar.”

Denessen hield zijn publiek voor dat ongelijke kansen zitten ingebakken in het hele schoolsysteem. En dat je daar iets aan moet durven te doen. De Katwijkse wethouder Zorg en ondersteuning Corien van Starkenburg wilde de handschoen wel oppakken. Zij zei dat je “soms buiten de lijnen moet kleuren.”

Hockey
Naast Pieter Jeroense van de Nederlandse Vereniging van Gemeenten was de 13-jarige Noura Butros dagvoorzitter. Zij kwam als zevenjarige vanuit Syrië naar Nederland en ging in Leiden naar de weekendklas van JES Rijnland waar gastdocenten uit allerlei beroepen lesgeven aan kinderen. Noura vertelde dat ze wel een beetje zenuwachtig was. “Maar als je eenmaal goed in je verhaal zit, gaat het wel. Ik wil later graag dokter worden, omdat ik andere kinderen wil helpen.”

Directeur Carolien de Groot keek tevreden terug op het jubileumcongres. “Het was toch een feestje, ondanks de oorlog overal. Het is mooi om Noura hier zo vrij te zien staan. Ik weet waar zij vandaan komt. Ik denk ook aan de kinderen die nu elders in een metro schuilen. Ik denk niet dat JES Rijnland over vijf jaar overbodig is, maar ik zie gelukkig wel dat er meer aandacht is voor gelijke kansen. Het zou mooi zijn als de nieuwe gemeentebesturen meer inzetten op samenwerking.”

Broer
Medewerkster Zeynep Uslu, bij JES Rijnland verantwoordelijk voor het project ‘School is cool’ dat jongeren koppelt aan een mentor, vindt dat organisaties dichter bij de gezinnen moeten staan. “Toen ik een te laag advies kreeg in groep acht, heeft mijn broer mij geholpen. Dat was voor mij een kans. Dat gun ik ook anderen.” Haar oproep aan de nieuwe gemeentebesturen in de Leidse regio? “Word vrijwilliger bij JES, we hebben voorlezers en mentoren nodig. Meld je aan.”

Ter gelegenheid van het 15-jarige bestaan brengt JES Rijnland een magazine uit met verhalen van medewerkers en deelnemers van JES Rijnland en andere betrokkenen. Ook is er een podcastserie waarin vijftien gesprekken komen met denkers, makers en doeners. Meer informatie over JES Rijnland is te vinden op hun website.

 

 

Leiden Maatschappij Onderwijs Regio


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×