Sven Spaargaren (Foto: Chris de Waard).

VVD zet gekozen lijstduwer Sven Spaargaren uit de fractie

De VVD-fractie in Oegstgeest gaat door zonder Sven Spaargaren. De oud-fractievoorzitter stond als lijstduwer op een onverkiesbare plek, maar kreeg genoeg voorkeurstemmen, waardoor hij toch in de gemeenteraad komt. Dat was niet de bedoeling van de partij en heeft nu tot een breuk in de fractie geleid.

Landelijk is het binnen de VVD beleid om de fractie om de zoveel tijd te verversen. De partij heeft daarom de richtlijn dat een raadslid niet langer dan twee raadsperiodes van vier jaar actief mag zijn. Omdat Spaargaren al zo’n twaalf jaar raadswerk had gedaan, werd hij op een onverkiesbare plek gezet. Dat heeft Spaargaren bij het vaststellen van de lijst geaccepteerd.

Dat Spaargaren lijstduwer was bij de verkiezingen weerhield hem er niet van om een persoonlijke campagne te voeren. Dat deed hij onder meer met een advertentie in de Oegstgeester Courant. Het leverde hem 183 voorkeurstemmen op en dus een plek in de gemeenteraad van Oegstgeest. “Daar ben ik vereerd en dankbaar voor”, zegt Spaargaren. Het opgeven van die raadszetel ziet hij, ondanks de landelijke richtlijn van de partij, niet zitten. “Dat zou kiezersbedrog zijn.”

Bodem
Spaargaren wijst er in zijn reactie op dat hij vier jaar geleden als fractievoorzitter een soortgelijke situatie heeft meegemaakt met Marcus Rolloos. Rolloos, die bekend stond als groene liberaal, kwam toen ook met voorkeurstemmen in de raad. “Ik heb hem toen gefeliciteerd en opgenomen in de fractie”, zegt Spaargaren.

De huidige VVD-fractie onder leiding van Matthijs Huizing spreekt over een vertrouwensbreuk met Spaargaren. Die is ontstaan na de advertentie in de Oegstgeester Courant. “Daarin zette hij zich af tegen meerdere VVD-standpunten en het financiële beleid van de gemeente”, zegt Huizing. “Het doet ons pijn, maar Spaargaren heeft helaas zonder open vizier gehandeld en daardoor de bodem voor een vruchtbare samenwerking volledig weggeslagen.”

Klassieke strijd
Spaargaren weerspreekt dat hij zich heeft afgezet tegen het VVD-beleid. “Negen van de tien standpunten in de advertentie zijn terug te vinden in het verkiezingsprogramma. Dat heb ik nota bene zelf geschreven. Dit is echt niet fijn. Gisteravond had ik eindelijk mijn eerste hoor en wederhoor gesprek, nadat ik daar nadrukkelijk om had gevraagd. Het bleek dat de conclusies al getrokken waren en dat men daar niet meer van af wilde wijken. Gesprek was dus zinloos.”

Volgens Spaargaren ligt een dieper meningsverschil tussen Huizing en hemzelf ten grondslag aan de nu ontstane breuk. “Dat gaat over de financiën van Oegstgeest. Zelf heb ik een  schuldenplafond geïnitieerd van maximaal 75 miljoen euro of maximaal 130% van de gemeentebegroting. Huizing wil dat een veel hogere schuld mogelijk is. Dan zeg ik dat Oegstgeest met 110 miljoen schuld in 2014 al bijna failliet ging en dat we dat niet moeten willen. Huizing vind OZB-belastingverhogingen prima. Ik niet, ik wil eerst dat er naar de uitgaven wordt gekeken.” Volgens Spaargaren is het eigenlijk een klassieke interne strijd binnen de VVD. “Tussen de linkse VVD-vleugel van Huizing en de financieel conservatieve vleugel waar ik dan kennelijk toe behoor.”

Oegstgeest Politiek Gemeenteraadsverkiezingen 2022 Oegstgeest


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×