Wethouder Yvonne van Delft neemt even de tijd het gedicht van stadsdichter Marianne van Velzen op de winkelruit van Dress for Success te lezen. (Foto's: Emile van Aelst).

Onthulling gedicht bij koperen jubileum: 'Dress for Success poetst diamanten op'

Dress for Success heeft meerdere redenen voor een feestje. De onthulling van een gedicht, dat de winkel haar koperen jubileum viert en grootse plannen voor de toekomst. Bestuursvoorzitter Ton de Bruin kondigt een rondetafelgesprek aan over re-integratie op de arbeidsmarkt. “We gaan niet voor laaghangend fruit.”

Een goede eerste indruk kun je maar een keer maken en kleren maken de man (en de vrouw ook natuurlijk). Twee voorbeelden van Nederlandse spreekwoorden die duidelijk maken waarom het werk van Dress for Success zo belangrijk is. In de winkel kunnen mensen met een smalle beurs en die niet zo gemakkelijk aan werk kunnen komen terecht voor een passend outfit voor een sollicitatiegesprek.

Om het twaalf-en-halfjarig bestaan van de winkel Dress for Success te vieren met iedereen, wil De Bruin nog een stapje veder gaan. Samen met arbeidsreïntegratiebedrijven uit de Leidse regio wil Dress for Success inzetten op de mensen die het moeilijkst aan werk zijn te helpen. “We gaan op 19 mei aan tafel met elkaar om plannen te maken”, zegt De Bruin. “Er is werk aan de winkel.”

Spiegel
De Bruin vertelt verder dat hij het werk van Dress for Success wel eens gekscherend omschrijft als: ‘we geven gratis kleding weg’. Maar winkelmanager Liesbeth Dijkdrent weet wat hij daarmee bedoelt. “We doen natuurlijk veel meer. Het gaat om aandacht geven. Vragen naar wat iemand hiervoor heeft gedaan en dan komen er hele verhalen los. Als ze uiteindelijk de paskamer uitkomen, en zichzelf in de spiegel zien, gaan als vanzelf die schouders naar achteren.”

Twee jaar geleden verhuisde Dress for Success van de Beatrixstraat naar de huidige locatie in de Janvossensteeg. Kort daarna begon de coronacrisis en moest de winkel dicht. De geplande opening ging niet door. Maar dinsdag 29 maart is het eindelijk zover dat wethouder Yvonne van Delft de winkel officieel kan bezoeken. “Het succes is te danken aan de inzet van alle vrijwilligers. Ze poetsen hier echt diamanten op zoals Marianne van Velzen het schrijft in haar gedicht.”

Op tijd
“Ik was nog nooit zo op tijd met een gedicht”, zegt stadsdichter Marianne van Velzen, als ze in de winkel van Dress for Success klaarstaat om een gedicht voor te dragen dat ze anderhalf jaar geleden al schreef. Voor de officiële opening, die steeds werd uitgesteld vanwege coronaperikelen.

Op de winkelruit staat een korter gedicht als ode aan de vrijwilligers van Dress for Success die iedere klant zelfvertrouwen en een mooie outfit geven. Maar binnen leest Van Velzen ook een palindroom voor, een gedicht dat je van boven naar beneden kan lezen en omgekeerd. De zin ‘hier poetsen ze diamanten op’ spreekt het meest tot ieders verbeelding.

 

Duurzaamheid Economie Leiden Maatschappij


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×