De padelbaan van Unicum. (Foto: TPC Unicum).

Padelkampioen blij met groei van de sport: 'Het is echt een 3D-ervaring'

Kersvers Nederlands kampioen Uriël Maarsen timmert hard aan de weg in de wereld van de padelsport. De trainer bij het Leidse Unicum is de nummer 238 van de wereld en merkt dat het niveau in Nederland steeds hoger wordt. “Vooral in de Spaanstalige landen, dus in Spanje en Latijns Amerika, is de sport heel groot. Maar TV-kanaal Ziggo gaat dit seizoen grote toernooien ook in Nederland uitzenden.”

Padel is een relatief nieuwe sport binnen de tennisfamilie. “Het is een soort mix tussen tennis, squash en badminton”, legt Maarsen uit. Je volgt de regels van tennis, maar dan op een kleiner veld, met een soort kooi eromheen. Aan de achterkant en delen van de zijkant staan glazen wanden. Als de bal de grond heeft geraakt, mag die ook tegen die wanden stuiteren.”

Sport071-presentator Cor van der Velden in gesprek met Uriël Maarsen.

Waar bij het gewone tennis de spelers vooral van links naar rechts en van voor naar achter moeten rennen, heeft padel een heel andere dynamiek: “Het is echt een 3D-ervaring, waarbij je veel om je as moet draaien en eens hoog, dan weer laag moet slaan.” Een ander verschil is het team: “Padel is altijd twee tegen twee. Eén tegen één bestaat nauwelijks en daar zijn in elk geval geen officiële wedstrijden van.” Maarsen speelt samen met Bram Meijer, de nummer 234 van de wereld.

Het tweetal kwam naar het NK als de drievoudig kampioen, dus de verwachtingen waren hooggespannen. “Andere toernooien in Nederland hadden we ook allemaal gewonnen vorig jaar, dus we speelden wel met een bepaalde druk”, zegt Maarsen.

“Een aantal Nederlanders is de afgelopen periode in Spanje gaan trainen, waar het niveau een stuk hoger is. We waren benieuwd naar hun ontwikkeling en of we ze nog konden verslaan. Dat is gelukkig gelukt.” Het NK in maart was de uitgestelde editie van 2021. “Eind van het jaar komt er ook nog een NK 2022, dat is wel bijzonder ja.”

Unicum
Maarsen is zelf via het tennis in het padel beland: “Ik woonde in 2006 in Spijkenisse en ik tenniste fanatiek. Een aantal ondernemers heeft toen een padelbaan aangelegd en mij gevraagd om het eens te proberen.” De rest is geschiedenis.

Om een nieuwe lichting enthousiast te maken voor de sport, geeft Maarsen trainingen bij de Leidse vereniging Unicum. “Aanmelden kan via de site van padelritmo. Daar kun je alle informatie vinden.”

Leiden Sport


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×