(Foto: GGD Hollands Midden).

Samen stoppen met roken: 'Kom op cursus bij Rookvrij! Ook jij?'

Roken is niet gezond en erg duur. Veel mensen willen wel stoppen met roken, maar dat is nog niet zo eenvoudig. Rookvrij! Ook jij? organiseert stopcursussen. Het draait allemaal om motivatie en groepsdruk. Vergoed vanuit de basisverzekering en het levert veel op.

José van Helden is cursusleidster bij Rookvrij! Ook jij? Zelf heeft ze ook gerookt. Ze begon op haar vijftiende en stopte toen ze 25 jaar was. “Ik was al vroeg verstandig”, zegt ze lachend. “Maar ik heb ook wel een terugval gehad tijdens een vakantie. Dat hoor ik vaak van mensen die op de cursus komen. Dan zijn ze al een tijd gestopt en dan denken ze op een feestje wel een paar sigaretjes te kunnen roken. En voor je het dan weet, rook je weer.”

De cursus stoppen met roken bestaat uit zeven bijeenkomsten. “De eerste twee keer praten we vooral over motivatie”, zegt Van Helden. “Waarom wil je stoppen? Pas bij de derde keer gaan we echt stoppen met roken. We meten ook elke week de hoeveelheid koolmonoxide met een blaastest. Dat vinden de cursisten altijd leuk. Dan zien ze dat ze vooruit gaan.”

Zuurstof
In de cursus komen ook allerlei hulpmiddelen aan bod zoals pleisters en zuigtabletten. “De basisverzekering vergoedt de cursus zelf en veel ziektekostenverzekeringen vergoeden ook deze hulpmiddelen. Ik zou tegen iedereen zeggen: probeer het eens. Roken is niet goed voor je mobiliteit, je krijgt veel minder zuurstof binnen en dan wordt bewegen moeilijker. Bovendien vergroot het de kans op longkanker.”

Wie mee wil doen aan de cursus stoppen met roken, kan zich aanmelden via de website van Rookvrij! Ook jij? De eerstvolgende cursus in Leiden begint op 7 april.

Luister en kijk hieronder het interview terug met José van Helden in Nieuws071:

 

Leiden Maatschappij


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×