De Leidse gemeenteraad in de oude samenstelling. Vanavond wordt de nieuwe raad geïnstalleerd. (Foto's: Chris de Waard en Emile van Aelst).

Meerderheid Leidse gemeenteraad neemt afscheid

In een ruim drie uur durende sessie in de Stadsgehoorzaal heeft Leiden dinsdagavond afscheid genomen van de oude gemeenteraad. In een bijzondere raadsvergadering werden alle 21 raadsleden voor wie het raadswerk er nu op zit toegesproken door burgemeester Lenferink.

Twee vertrekkende raadsleden kregen een koninklijke onderscheiding. Dat waren Vahit Köroğlu van D66 en Walter van Peijpe van GroenLinks. Beiden maakten twaalf jaar lang deel uit van de Leidse gemeenteraad. VVD-raadslid Juliette Gilissen nam afscheid na elf jaar en negen maanden. Net te kort voor een lintje. De koning is wat dat betreft onverbiddelijk, wist burgemeester Lenferink.

Chris de Waard in gesprek met burgemeester Lenferink over het vertrek van iets meer dan de helft van alle Leidse raadsleden.

Woensdagavond wordt de nieuwe gemeenteraad geïnstalleerd. Ook dat vindt plaats in de Stadsgehoorzaal. Het stadhuis is nog niet beschikbaar vanwege de verbouwing. Die is wel zo goed als afgerond, maar de komende maanden moeten installaties nog worden geregeld en verhuizen ook verschillende ambtelijke afdelingen weer richting Stadhuisplein. De gemeenteraad gaat pas na het zomerreces weer in de monumentale en gerestaureerde raadzaal vergaderen.

Nadat alle raadsleden waren toegesproken door burgemeester Lenferink kregen ze zelf nog het woord. 21 praatjes later was het tijd voor een laatste groepsfoto.

 

Leiden Politiek Gemeenteraadsverkiezingen 2022


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×