Tochtstrips kunnen ervoor zorgen dat er minder warmte verloren gaat. (Foto: Arjen Kennis).

Duizenden Leidse woningen in sneltreinvaart geïsoleerd

De komende tijd worden in Leiden 3.000 tot 5.000 woningen voorzien van eenvoudige isolatie. De gemeente heeft afspraken gemaakt met de corporaties om zo hun huurders op zo kort mogelijke termijn te laten profiteren van lagere stookkosten. Er wordt gestart in Leiden-Noord.

De huurders van de woningcorporaties met een laag inkomen en hoge energiekosten krijgen gratis adviesgesprekken over energiebesparing aangeboden. Daarvoor gaan speciaal opgeleide extra energiecoaches huis-aan-huis aanbellen. Die energiecoaches worden deels geworven onder jongeren uit de Leidse wijken. Ook worden bij die bezoekjes meteen energiebesparende maatregelen, zoals tochtstrips en radiatorfolie gratis aangebracht. Dat alleen al kan leiden tot vijf tot tien procent besparing.

Niet alleen huurders van corporaties worden geholpen bij het verlagen van hun energierekening. Ook wie huurt van een particuliere woningverhuurder kan rekenen op hulp van de  gemeente bij het doen van een voorstel voor isolatie van hun woning. Wettelijk is geregeld dat een verhuurder op zo’n voorstel moet ingaan.

Een derde categorie bewoners die hulp kunnen krijgen zijn eigenaren van koopwoningen met een waarde van minder dan 355.000 euro. De is de grens van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Deze hulp bestaat uit subsidie voor isolatie en hulp bij de uitvoering van isolatiemaatregelen.

De uitvoering van bovengenoemde trajecten start nog deze maand. Om zoveel mogelijk Leidenaren te bereiken wordt samengewerkt met partijen in de stad en wordt ook een informatiecampagne opgezet. Voor de uitvoering wordt 1,4 miljoen euro voor twee jaar vrijgemaakt. Dit geld is afkomstig van de Rijksoverheid en van een budget dat de gemeenteraad eerder beschikbaar stelde voor bestrijding van energiearmoede.

Leiden Maatschappij


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×