Ook de tweede etage van het hoefijzergebouw wordt binnenkort in gebruik genomen. (Foto: Willemien Timmers, Oegstgeester Courant).

Tientallen Oekraïense vluchtelingen naar Hoefijzergebouw in Oegstgeest

De gemeente Oegstgeest gaat op de tweede etage van het Hoefijzergebouw aan de Rhijngeesterstraatweg 13c 60 à 65 vluchtelingen uit Oekraïne opvangen. Daarover heeft de gemeente afspraken gemaakt met het COA dat de begane grond en de eerste etage van het gebouw in gebruik heeft. Daar wonen sinds vorig jaar statushouders die wachten op een woning in de regio. Omwonenden van het Hoefijzergebouw ontvangen deze week een brief met nadere informatie.

De tweede verdieping stond nog leeg en was niet in gebruik. Het COA staat positief tegen de komst van de extra bewoners. De gezamenlijke exploitatie van het gebouw biedt bovendien  financiële voordelen. De vluchtelingen uit Oekraïne kunnen na een korte verbouwing voor langere tijd terecht in het gebouw. Met de opvang voldoet Oegstgeest aan de richtlijnen van het Rijk dat stelt dat alle gemeenten voor opvangplekken moeten zorgen. Voor Oegstgeest is het aandeel daarin vooralsnog het verzorgen van opvangplekken voor 60 tot 65 vluchtelingen.

De datum van ingebruikname is nog niet bekend. De tweede etage moet eerst nog verbouwd worden. Er komen keukens en ook wordt er sanitair bijgeplaatst.

Sinds het begin van de oorlog hebben diverse inwoners van Oegstgeest een deel van hun woning beschikbaar gesteld voor de opvang. Inmiddels verblijven er 66 Oekraïense vluchtelingen bij gastgezinnen. Ook stichting Erfgoed Kasteel Oud-Poelgeest heeft in korte tijd met de hulp van vrijwilligers een woning geschikt gemaakt in de voormalige oranjerie bij het kasteel. Door de betrokkenheid van scholen kunnen alle Oekraïense kinderen in Oegstgeest naar school.

Maatschappij Oegstgeest


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×