Het startschot voor de Singelloop wordt dit jaar niet gegeven op de Langegracht maar bij Molen de Valk. (Foto: Emile van Aelst).

Nog tien dagen tot 45e Singelloop

Net als bij de Tour de France is bij de Smitsloo Groep Singelloop startnummer 1 gereserveerd voor de vorige winnaar. Die eer valt Marco van Erp te beurt op vrijdag 22 april, als de Leidse zanger Mart Hoogkamer om 19.30 uur voor duizenden hardlopers het startschot lost nabij Molen De Valk.

Doorgaans hoeft een oud-winnaar maar 1 jaar geduld te hebben voordat hij het begeerde borstnummer mag opspelden. In het geval van Marco van Erp zijn er inmiddels drie volle jaren verstreken sinds hij – met startnummer 19 – de Singelloop voor het eerst won. Zelf kon de atleet van Leiden Atletiek, uit de trainingsgroep van Bram Wassenaar en Han Kulker, weinig doen aan dat oponthoud. Door alle coronamaatregelen kwam de 45e editie van de Leidse voorjaarsklassieker maar niet van de grond.

In Sport071 doet organisator Gertjan van Geen nog een oproep vooral deel te nemen aan het WK van Leiden, het leukste loopevenement van de stad.

Nu het eindelijk zo ver is, moet Van Erp bewijzen dat hij geen eendagsvlieg is. Aan zijn vorm zal het niet liggen, want in Leiden is de uit Brabant afkomstige hardloper uitgegroeid tot een stabiele afstandsloper. De concurrentie komt dit jaar waarschijnlijk uit zijn eigen omgeving, al hoeft Van Erp geen rekening te houden met clubgenoot Maikel Stolwijk. De winnaar van de Leiden Marathon 2021 verkiest de bakfiets boven de benenwagen en gidst de Singellopers tegen de wijzers van de klok in over het vernieuwde parcours, dat een kleine 6,5 kilometer lang is.

Aan de staart van het loperslint vergezellen vier duofietsen van Fietsmaatje Leiden-Leiderdorp de bezemwagen. Fietsmaatjes is dit jaar ook een van de goede doelen van de Singelloop. De andere vijf goede doelen die op een bijdrage kunnen rekenen zijn Hospice Issoria, KDC De Walnoot, de Stichting Puzzelstuk, de Stichting VTV en de Stichting Vrienden van Rosa Manus.

Waterpost
Onderweg krijgen de lopers water aangereikt op de Zoeterwoudsesingel ter hoogte van korfbalclub Sporting Trigon. Dat wordt net als in voorgaande edities gerund door het Gouden Spike-team van Leiden Atletiek. Op die manier helpen de waterdragers de sporters en maken zij meteen reclame voor de Gouden Spike die op zaterdag 11 juni op de atletiekbaan Leidse Hout wordt georganiseerd.

Voor collega-sporters van rugbyvereniging DIOK is tijdens de Singelloop een andere taak weggelegd: zij sjouwen met de hekken. Een eervolle vermelding krijgt ook studentenvereniging Minerva. Een aantal leden helpt bij de ‘aankleding’ van het parcours met spandoeken en deelt na afloop medailles uit aan de nummer één en alle andere winnaars.

Inschrijven
Wie mee wil doen aan de Singelloop kan zich nog inschrijven. Dat kost vier euro in de voorverkoop, maar volgende week vrijdag kan ook op het wedstrijdterrein nog een inschrijfbewijs worden gekocht. Die kost van wel vijf euro. Start en finish zijn op de Lammermarkt. De voorverkoopadressen zijn Sportcity, Sporthuis Wout Bergers , de Hardloopwinkel, Sporthuis de Zwarte Wolf, de Wolky Shop, Runnersworld en Bruna Stevenshof.

Leiden Maatschappij Sport


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×