Zoë van de Kerkhof mag zich de komende drie jaar stadsdichter van Leiden noemen. (Foto's: Emile van Aelst).

Zoë van de Kerkhof is de nieuwe Leidse stadsdichter

Tijdens een drukbezochte finale in de BplusC-vestiging in de Nieuwstraat is Zoë van de Kerkhof maandagavond gekozen tot de nieuwe stadsdichter van Leiden. Ze gaat die functie drie jaar lang vervullen en volgt Marianne van Velzen op die de afgelopen vier jaar de stadsdichter van Leiden was. Iets langer dan gepland, vanwege de coronamaatregelen. Van de Kerkhof is na Jaap Montagne, Wouter Idema en Marianne van Velzen de vierde Leidse stadsdichter.

Van de Kerkhof viel op door haar performance. Ze droeg niet alleen heel bevlogen haar gedichten voor, maar ‘rockte’ zoals de jury het verwoordde. Dat was niets teveel gezegd. De nieuwe Leidse stadsdichter draagt soms bijna dansend voor en straalt een enorm plezier uit bij wat ze doet.

In de finale van de door het Leids Literair Landschap georganiseerde verkiezing nam Van de Kerkhof het op tegen vier andere overgebleven finalisten. Dat waren Pieter van Diepen, Martin Aart de Jong, Rosa Poell en Raymond Tilma. Die waren eerder geselecteerd uit de dertig inzendingen die waren binnengekomen.

De vijf genomineerden kandidaten droegen in twee rondes hun werk voor. Daarbij hadden ze enkele opdrachten gekregen. Een gedicht over de scheidend stadsdichter Marianne van Velzen en een gedicht over de wetenschap omdat Leiden dit jaar European City of Science is. Maandagochtend kregen ze hun laatste opdracht. Een gedicht over de eerste liefde. Op zo’n spoedklus moet een stadsdichter zijn voorbereid, voor het geval dat zich iets voordoet waarbij een passend gedicht op korte termijn is gewenst.

Door het publiek werden twee finalisten Rosa Poell en Zoë van de Kerkhof gekozen. Na de hieruit volgende poëtische battle werd Zoë van de Kerkhof door de jury als winnaar gekozen.

De finale stond eerder gepland in november 2021, maar moest toen noodgedwongen worden uitgesteld. De dichters werden geïntroduceerd door presentatrice Mieke Spaans, muzikale bijdrage was in handen van zangeres en bassiste Renée Stevense.

Cultuur Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×