De action in Leiderdorp sluit pas eind mei de deuren. (Foto: Robbert van Cleef).

Action Baanderij weigert opgelegde sluiting ondanks 10.000 euro boete per week

De gemeente Leiderdorp voert de druk op de Action aan de Baanderij op. De burgemeester bepaalde eind vorig jaar na een uitspraak van de rechter dat de winkel de deuren binnen acht weken moest sluiten, maar dat is nog niet gebeurd. Sinds half maart betaalt Action daarom een dwangsom van 10.000 euro voor elke week dat de winkel nog open is. Om de sluiting alsnog af te dwingen wordt die dwangsom nu ‘op korte termijn’ verhoogd, zegt een woordvoerder van de gemeente. Het nieuwe boetebedrag wordt later bekend.

UPDATE: Action haalt bakzeil: vestiging Leiderdorp al op 1 mei dicht

De Action had uiterlijk begin maart de deuren moeten sluiten omdat er op de meubelboulevard geen detailhandel is toegestaan. De gemeente wilde dat in 2017 wel toestaan en dacht die regel toen te kunnen omzeilen door de Action en dierenzaak Jumper een omgevingsvergunning te verlenen, waarmee kan worden afgeweken van het bestemmingsplan. Vastgoedbedrijf Wereldhave, eigenaar van de Winkelhof, maakte daar echter bezwaar tegen en werd meerdere keren in het gelijk gesteld.

Dierenvrienden
Nadat ook de hoogste bestuursrechter het oordeel eind vorig jaar nog een keer bevestigde, kwam er bij de gemeente een verzoek tot handhaving binnen. Daarin werd de gemeente gevraagd om de twee winkels binnen acht weken tot sluiting te dwingen. “Wij kunnen nu niet anders dan gehoor geven aan het verzoek tot handhaving”, schreef burgemeester Laila Driessen toen aan de twee winkels, met daarbij de mededeling dat dat besluit haar ‘zwaar valt’.

Dierenzaak Jumper besloot gehoor te geven aan de uitspraak van de rechter en vertrok half februari van de Baanderij. “Wij zijn onwijs teleurgesteld en vinden het erg jammer dat wij geen dierenbaasjes meer mogen ontvangen in onze winkel”, schreef de winkel toen aan haar klanten. “De gerechtelijke gang in dit proces laat helaas geen andere keuze en daarom is het einde verhaal voor ons. Wij hopen in de toekomst een ander mooi plekje te vinden in Leiderdorp.”

‘Zo naadloos mogelijk’
Bij de Action gaan de deuren van de winkel elke ochtend nog wel gewoon open en dat blijft ook zo tot donderdag 26 mei, zegt een woordvoerder van de koopjesketen desgevraagd (na publicatie van dit artikel besloot Action al op 1 mei dicht te gaan). Ondanks de dwangsom en ondanks dat er aan de overkant van de Zijl al een maand eerder een nieuwe vestiging opent.

Een winkelpand aan het Kooiplein in Leiden wordt op dit moment verbouwd. Daar opent op zaterdag 30 april een vestiging die het vertrek van de Baanderij moet compenseren. “Deze winkel gaat voor onze klanten in Leiderdorp een alternatief bieden nu we helaas uit Leiderdorp moeten vertrekken”, aldus de woordvoerder.

Dat het illegaal open houden van de winkel in Leiderdorp op dit moment 10.000 euro per week kost, in totaal zo’n 100.000 euro als de winkel eind mei zal sluiten, neemt de Action dan maar voor lief. “We hebben ernaar gestreefd om op deze manier onze klanten en alle medewerkers in Leiderdorp zo naadloos mogelijk te laten overgaan. De consequentie van een dwangsom hebben we daarbij moeten accepteren.” De woordvoerder voegt er nog aan toe dat al het personeel behouden blijft.

Afdwingen
Omdat 10.000 euro per week klaarblijkelijk niet genoeg is om een sluiting af te dwingen, werkt de gemeente Leiderdorp op dit moment aan een nieuw besluit. Een woordvoerder van de gemeente verwacht dat dat binnenkort klaar is en laat alvast weten dat op overtreding van dat bevel een hogere dwangsom zal staan. “Om een of andere reden voldoet de Action nog niet aan de opgelegde sluiting, dat zullen we met dit nieuwe besluit alsnog proberen af te dwingen”, aldus de gemeentewoordvoerder. Action kon op de voorgenomen verhoging van de dwangsom nog niet reageren.

Advertentie

Economie Leiderdorp Gedwongen sluiting Action Baanderij


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×