Peuterspeelzaal is voor veel kinderen een belangrijke schakel tussen thuis en basisschool. (Foto: SPL).

Pedagogisch coach Miranda Brons: 'Peuterspeelzaal is voor alle kinderen'

Geen veredelde ballenbak, maar een plek waar kinderen wat extra steun krijgen bij hun ontwikkeling. Spelenderwijs, want plezier hebben staat voorop bij de peuterspeelzaal. Alle kinderen tussen de 2 en 4 jaar oud zijn welkom. Een paar ochtenden in de week.

Door de coronacrisis met lockdowns en telefonische spreekuren op bijvoorbeeld het consultatiebureau, is de instroom van kinderen naar beneden gegaan. En dat is jammer vindt pedagogisch coach bij de Stichting Peuterspeelzaal Leiden Miranda Brons. “De peuterspeelzaal is een goede voorbereiding op de basisschool. Kinderen leren met elkaar samen te spelen en we stimuleren hun ontwikkeling.”

Nieuws071-presentator Gerry van Bakel in gesprek met pedagogisch coach Miranda Brons van Stichting Peuterspeelzaal Leiden over het belang van een peuterspeelzaal in een kinderleven.

De pedagogisch coach bestaat al sinds 2018, maar per 1 januari is de functie verder uitgebreid. “Ik werk op de groep als coach van de pedagogisch medewerkers. Het is echt coachen on the job. Ik zie natuurlijk ook de kinderen, maar ik ben niet de coach van de kinderen.”

Rijk
De peuterspeelzaal is geen opvangplek voor kinderen omdat hun ouders werken, maar om kinderen twee ochtenden per week te begeleiden in hun ontwikkeling. “Het is natuurlijk niet zo dat als een kind niet naar de peuterspeelzaal gaat, dat het zich niet goed ontwikkelt”, zegt Brons. “Veel ouders kunnen hun kinderen genoeg aanbieden. Wij noemen dat een rijke omgeving. Maar sommige ouders hebben daar minder tijd en middelen voor. En dan is het goed dat kinderen naar de peuterspeelzaal komen, twee tot vier ochtenden per week. Het is leerzaam en ook heel erg leuk.”

Schooltje
“Het is zeker geen verkapt schooltje spelen”, vertelt Brons. “We werken wel met een dagritme en een plan, maar het is heel erg gericht op de behoefte van het kind. De pedagogisch medewerkers werken deels één op één met kinderen, maar er zijn ook activiteiten in kleinere en grotere groepen. Op elke groep staan twee medewerkers en die hebben samen maximaal zestien kinderen onder hun hoede.”

Kijken
Ouders die nieuwsgierig zijn naar de peuterspeelzaal kunnen vrijblijvend een keer een ochtend komen kijken met hun kind. Brons: “We vragen ouders wel of ze zich daarvoor willen aanmelden, want we willen voorkomen dat er heel veel ouders tegelijk komen. Dat zou het voor de andere kinderen teveel verstoren.”

 

 

 

Leiden Maatschappij Onderwijs


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×