Jasper Neuteboom van de Inventeers Academy vertelt over een project met een zonneveld op palen. (Foto's: Chris de Waard).

Leids Stimuleringsfonds voortgezet en uitgebreid

Er komt meer geld in het Leids Stimuleringsfonds. Het fonds is in het leven geroepen tijdens de coronacrisis en is bedoeld voor het financieren van projecten en bedrijven. Er komt zo’n tweehonderd duizend euro bij dat bestemd is voor de mentale weerbaarheid van ondernemers. Wethouder Yvonne van Delft maakte dat woensdag bekend.

Bij Hotel Leiden werd door de gemeente en de gezamenlijke ondernemersorganisaties uit Leiden een bijeenkomst gehouden over het Leids Stimuleringsfonds. Daarbij werd teruggeblikt op het eerste jaar van het fonds dat ondernemers(initiatieven) van financiering voorziet. Het fonds werd door de ondernemers en de gemeente Leiden opgericht om projecten en bedrijven van maximaal 50.000 euro aan financiering te voorzien tijdens de coronacrisis. Toen vielen veel reguliere financieringsmogelijkheden weg.

Chris de Waard sprak bij de bijeenkomst van het Leids Stimuleringsfonds achtereenvolgens met voorzitter Bastiaan de Roo van het Leids Ondernemersfonds, Jasper Neuteboom van de Inventeers Academy. Dat project was een van de gehonoreerde aanvragen en heeft concreet al iets opgeleverd. Een proefopstelling van een zonneveld op palen waaronder gewoon gewassen verbouwd kunnen worden. Als laatste komt ook wethouder Yvonne van Delft (economie) aan het woord. Onder andere over het Sociaal Impact Team.

Er werd destijds een half miljoen euro in het fonds gestopt, met als doel de veerkracht van de lokale economie te vergroten. In het eerste jaar zijn acht van de vijfendertig ingediende aanvragen gehonoreerd. In totaal werd daarbij 225.000 euro geïnvesteerd en resteerde er dus nog 270.000 euro in het Leids Stimuleringsfonds. De gemeente Leiden heeft begin 2022 nog twee ton extra in het stimuleringsfonds gestopt.

De bijeenkomst werd afgesloten met het ondertekenen van een nieuwe overeenkomst voor 2022. Ook dit jaar blijft het fonds actief en de regels voor het aanvragen van een financiering zijn een beetje versoepeld. Zo hoopt de gemeente Leiden meer ondernemers te kunnen helpen.

Mentaal Welzijn
Volgens hetzelfde concept wordt er een fonds ‘Mentaal Welzijn’ opgericht. Waar het Leids Stimuleringsfonds zich focust op de economische welvaart van ondernemers, focust het fonds ‘Mentaal Welzijn’ zich in bredere zin op het welzijn van ondernemers in Leiden. Daarvoor is het fonds vanuit het programma Social Impact, van de gemeente Leiden, uitgebreid met 200.000 euro.

 

 

Economie Leiden Leids Stimuleringsfonds


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×