In Vreewijk werd onder meer quantumsoep uitgedeeld. (Foto's: Chris de Waard).

Vreewijkers krijgen lesje quantummechanica

Een spoedcursus quantum. Dat kregen de ongeveer honderd geïnteresseerden bewoners van Vreewijk donderdagmiddag op de stoep voor het Ehrenfesthuis. In het kader van het project ‘Kennis door de Wijken’ van Leiden2022 European City of Science had de wijkvereniging flink uitgepakt.

Vier natuurkundigen kwamen vanaf de zeepkist iets vertellen over quantumfysica. Dat ging op zo’n manier dat de toehoorders er ook iets van zouden begrijpen. Het ging over positief en negatief elektrisch geladen deeltjes. Of deeltjes die tegelijkertijd positief en negatief geladen zijn. Ook ging het over deeltjes die in ‘superpositie’ komen of verstrengeld zijn. “Ik hoop dat jullie hier iets van mee naar huis nemen.”

Naast de lezingen hebben het Wijkcomité Vreewijk en de Universiteit Leiden ook een korte quantumroute door de wijk samengesteld langs een vijftal plekken die belangrijk zijn voor de natuurkunde. Ook werd er quantumsoep uitgedeeld.

De wetenschappers die achtereenvolgens op de zeepkist klommen waren Julia Cramer, Jan van Ruitenbeek, Wolfgang Löffler en Aletta Meinsma. “Allen zeer deskundig en gespecialiseerd in hun verschillende vakgebieden rondom quantumtheorie”, legt voorzitter Huib Ribbens van het wijkcomité uit.

Quantummechanica gaat over de allerkleinste deeltjes. Het is daardoor erg moeilijk om je er iets bij voor te stellen. Al sinds het begin van de vorige eeuw buigen de mensen zich over deze natuurkunderegels: hoe werken en bewegen de kleinste deeltjes?

Einstein
Dit gebeurde ook in de Vreewijk, in het Ehrenfesthuis, het karakteristieke witte huis aan het eind van de Witte Rozenstraat. Hier nodigde hoogleraar Paul Ehrenfest andere geleerden, zoals bijvoorbeeld Einstein, uit om na te denken over theoretische natuurkunde. En dus ook de theorie van quantummechanica.

x

Leiden Science


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×