Tien jaar geëist tegen man die ex probeerde te vermoorden met klauwhamer

Een 60-jarige man uit Katwijk hoorde vandaag tien jaar cel tegen zich eisen voor de rechtbank in Den Haag. Op 20 juli vorig jaar sloeg hij zijn ex-vrouw met een klauwhamer op het hoofd. Dankzij ingrijpen van omstanders kan zij dat navertellen.

De vrouw fietste langs het Oegstgeester Kanaal van werk naar huis toen ze op de Van Almondeweg bij het viaduct onder de A44 van achteren op haar hoofd werd geraakt door iets hards. Ze kwam daarbij ten val en zag een man op een scooter voorbij rijden. Die scooterrijder stapte af en kwam teruglopen. Op dat moment herkende zij haar ex. Hij haalde uit met een rode plastic zak waarin, zoals later bleek, een klauwhamer zat. Ook sloeg hij haar daarna meerdere keren met haar hoofd op de straat.

Diverse mensen zagen het gebeuren en grepen in. Ze trokken de man van de vrouw af en belden de politie. De man werd ter plekke aangehouden. De vrouw en haar ex zijn al sinds 1994 gescheiden na een moeizame relatie vol huiselijk geweld. Ook daarna bleef de verhouding zeer gecompliceerd. De verdachte vond namelijk dat zijn ex-vrouw terug moest naar Iran.

De aanval was zo heftig dat het door het Openbaar Ministerie wordt gekwalificeerd als een moordpoging. De man ontkende de aanval en beweerde dat hij toevallig vanaf de andere kant kwam aanrijden. Verschillende getuigen en het slachtoffer hebben hem echter duidelijk herkend.

Volgens de officier van justitie zou de man al lang het plan hebben gehad om zijn ex ‘op te ruimen’ zodra hun zoons oud genoeg waren om op eigen benen te staan. Een van die zoons was kort voor de aanval afgestudeerd en had een vaste baan gevonden. Opvallend is verder dat de verdachte kort voor de aanval op internet gezocht had naar vliegtickets naar Iran.

De verdachte is uitgebreid onderzocht door psychologen en psychiaters. Die hebben geen stoornis kunnen vaststellen. Een woord van spijt of berouw is ook nooit over zijn lippen gekomen. De officier van justitie eiste tegen hem tien jaar cel. De uitspraak is over twee weken.

Advertentie

112 Sleutelstad Oegstgeest


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×