Deelnemers op zoek naar bijen in de tuin (Foto: Anna Kaere Fotografie, IVN Natuureducatie en Naturalis)

Dit weekend is de Nationale Bijentelling: ‘Belangrijk en echt niet ingewikkeld'

Voor de vijfde keer kan er dit weekend worden meegedaan aan de Nationale Bijentelling. Daarmee help je biologen in kaart te brengen hoe het gaat met de bijen in Nederland. Belangrijk, want met bijen en andere bestuivers gaat het al jaren erg slecht. Naturalis-insectenexpert Vincent Kalkman vertelt in Nieuws071 hoe de Nationale Bijentelling bijdraagt aan bijenonderzoek.

Het gaat al vijftig of zelfs honderd jaar niet goed met de bijen, vertelt Kalkman. “Soorten die vroeger in grote aantallen door heel Nederland leefden, zijn nu heel zeldzaam geworden.” Dat komt volgens Kalkman voor een groot deel door landschapsverandering. “Agrarische gebieden stonden vroeger nog vol met bloemen. Nu zijn ze ‘grasfalt’ geworden, grote velden met maximaal twee soorten gras die ook nog eens vaak gemaaid worden.”

Maarten Mulder sprak in Nieuws071 met insectenexpert Vincent Kalkman van Naturalis over de Nationale Bijentelling waar iedereen dit weekeinde aan mee kan doen.

Stabiel
Met de Nationale Bijentelling wordt in kaart gebracht hoe goed het gaat met de bijen. “Biologen zijn graag buiten”, zegt Kalkman, “maar we kunnen niet overal zijn. Om toch genoeg gegevens te verzamelen, vragen we mensen om ons te helpen vanuit de eigen tuin.”

De resultaten van dit jaar worden afgezet tegen de eerdere cijfers. Kalkman: “De afgelopen vier jaar zagen we dat de trend min of meer gelijk is gebleven. Harde, statistische uitspraken kunnen we niet doen, maar we kunnen wel zeggen dat het in ieder geval niet hard achteruit is gegaan of juist enorm vooruit. Het lijkt redelijk stabiel.”

Half uurtje tellen
Meedoen is niet ingewikkeld, aldus Kalkman. Op de website kun je een bijentelformulier downloaden. Het is volgens hem handig om zaterdag of zondag even door de tuin te lopen en alvast te kijken welke soorten er rondvliegen. Daarna pak je er een kopje koffie bij en ga je een half uurtje lang tellen wat er rondvliegt. Het tijdstip maakt niet uit.

Is het niet lastig om de bijen uit elkaar te houden? Kalkman: “Soms wel. Maar het is ook weer niet heel ingewikkeld en is het echt geen drama als je een foutje maakt. Laat je niet ontmoedigen als je er eentje niet herkent, er is altijd een vakje ‘onbekende bij’. Op het formulier staan de meest voorkomende soorten.”

Meer bloemen en planten
Kalkman roept niet alleen op om mee te doen, maar ook om je bewuster te zijn van de leefomgeving. “Wat bijen nodig hebben, zijn minder tegels, minder grind en juist meer bloemen en planten. Wat ook helpt, is om het minder netjes te houden, niet alles gelijk wegharken of aanschoffelen.” Dat is volgens Kalkman niet alleen belangrijk voor de bijen, maar ook voor onszelf. “Een straat met tegels is zo drie graden warmer dan een groene straat. Als er veel tegels liggen en het water kan niet weg, overstromen huizen sneller.”

Zelf gaat Kalkman natuurlijk ook tellen. “Zaterdag én zondag zelfs. Dan zie je beide keren toch weer andere dingen. Ik ben heel benieuwd wat ik tegen ga komen.”

Meedoen
De Nationale Bijentelling vindt plaats op zaterdag 23 en zondag 24 april en wordt georganiseerd door Naturalis, Natuur & Milieu, IVN Natuureducatie en LandschappenNL, in samenwerking met EIS Kenniscentrum Insecten en Waarneming.nl. Wie mee wil doen, kan het bijentelformulier downloaden op de website.

Nieuws


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×