Ton van der Pol. Als Ton, en als Piet. (Foto's: Luuk Oerlemans, Voorschotense Krant).

Voorschoten krijgt gedenkplek voor overleden dorpsgenoten

Een bijna raadsbreed gesteunde motie om een pad in Voorschoten te vernoemen naar de eind maart overleden Ton van der Pol wordt door burgemeester Nadine Stemerdink niet letterlijk uitgevoerd. “We kunnen niet zomaar straten vernoemen, maar we gaan wel een mooie plek creëren om Ton en ook andere overleden Voorschotenaren te gedenken”, beloofde de burgemeester die na de zomer met een concreet plan wil komen.

Ton van der Pol was een bekende en graag geziene verschijning in het dorp. Op 25 maart overleed hij geheel onverwachts op 63-jarige leeftijd. Ook burgemeester Stemerdink leerde Ton al snel kennen, zo vertelde ze donderdagavond in de raadsvergadering waar het voorstel werd besproken. Niet zo gek ook, want voor Ton was iedereen in het dorp gelijk, behalve de burgemeester en Sinterklaas. Die hadden een speciaal plekje bij Ton. En als Sint aankwam, dan was Ton er bij, al tientallen jaren, als Piet natuurlijk. En hij genoot.

Ton was licht verstandelijk gehandicapt maar daar zat hij zelf totaal niet mee. Ton was overal, kletste tegen iedereen en was een van de bekendste Voorschotenaren. Zijn zwaaien ging altijd gepaard met een opgewekte ‘hoi’.

Chris de Waard sprak met raadslid Martine Zoun van Voorschoten Lokaal over het voorstel om een pad naar Ton van der Pol te vernoemen. Het wordt waarschijnlijk een bankje op een mooie plek in het dorp.

Ton was ook 35 jaar lang een huisvriend van Polien van der Krogt en haar gezin. “Hij kwam altijd wel langs voor een glaasje limonade en om de laatste dorpsroddels door te geven. Namen wist hij niet maar dan omschreef hij de mensen wel. Samen kwamen we er altijd uit. En tja, Sinterklaas… hoe hij het voor elkaar kreeg, weet niemand maar Ton schreef altijd een brief aan Sinterklaas naar een speciaal postbusnummer. Hij kreeg ook elk jaar antwoord dat zodra Sint wist wanneer de aankomst in Voorschoten was, hij dat aan Ton zou doorgeven”, vertelde Polien eerder in de Voorschotense Krant.

Advertentie

Maatschappij Voorschoten


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×