Isabelle Schuivens en Ana Robben van Visser 't Hooft Lyceum behalen derde plaats bij Nescioprijs met hun profielwerkstuk. (Foto: Gerry van Bakel).

Leidse scholieren behalen derde plaats Nescioprijs profielwerkstukken

Ze hadden al een goed cijfer, maar nu kan de rode loper helemaal uit voor de vwo-leerlingen Isabelle Schuivens en Ana Robben van Visser ’t Hooft Lyceum. Hun profielwerkstuk over de Pilgrims en Leiden is in Nijmegen met een derde plaats bekroond bij de Nescioprijs. “De concurrentie was erg groot, dus de derde plek was wel onverwacht”, zeggen de leerlingen.

Het Pilgrimjaar 2020 en de tentoonstelling daarover in Museum De Lakenhal was voor Ana Robben en Isabelle Schuivens de aanleiding om hun profielwerkstuk te schrijven over dit onderwerp. Ze waren nieuwsgierig naar wat vooral jongeren in Amerika nu vinden van de rol van de Pilgrims en ze wilden kijken wat de invloed van de Pilgrims is geweest.

Kijk en luister hieronder het interview terug van Nieuws071-presentator Gerry van Bakel met Isabelle Schuivens en Ana Robben:

De zeventiende-eeuwse kolonisten worden enerzijds gezien als de grondleggers van het moderne Amerika en de uitvinders van Thanksgiving. Aan de andere kant komt er ook steeds meer aandacht voor de negatieve zijde van de overtocht, het verdrijven van de oorspronkelijke bevolking en de vernietiging van hun cultuur.

Erfgoed
“We hebben een enquête uitgezet onder scholieren uit New Plymouth in de Verenigde Staten en dat is ook de plek waar de Pilgrims toendertijd aan land kwamen”, vertelt Ana. “Erfgoed Leiden en Omstreken had ons geholpen contact te leggen met deze school”, vult Isabelle aan. “Het was heel interessant om van leeftijdsgenoten van ons te horen over wat zij weten van de Pilgrims.” Daarnaast deden de scholieren onderzoek in Amerikaanse kranten uit die tijd.

In hun conclusie schrijven Ana en Isabelle dat het belangrijk is om te blijven onderzoeken welk stempel de Pilgrims hebben gedrukt op de geschiedenis van de Verenigde Staten en Leiden. “Wij zijn er met ons profielwerkstuk achter gekomen dat de Pilgrims nog steeds belangrijk zijn voor de identiteit van de VS. Echter blijkt dat veel Amerikanen met meer negativiteit kijken naar de Pilgrims en dat hun mening is veranderd. Daarnaast zijn er net zoals in Nederland uiteenlopende meningen tussen verschillende generaties.”

Onderzoek
Ana en Isabelle zitten in het laatste jaar van het vwo en willen allebei in Nijmegen gaan studeren. Ana kiest voor rechten en Isabelle voor geschiedenis. “We hebben gemerkt tijdens het maken van dit profielwerkstuk dat we onderzoek doen erg leuk vinden.” Eigenlijk vinden ze allebei zowel rechten als geschiedenis interessant en willen ze allebei ook meedingen voor een plekje op de Honours Academy van de Radboud Universiteit. “Maar dat gaat pas in het tweede jaar spelen. Eerst maar eens gaan studeren.”

 

Ana Robben en Isabelle Schuivens bij de prijsuitreiking van de Nescioprijs in Nijmegen. (Foto: Greet Meesters).

 

 

 

Leiden Maatschappij Onderwijs


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×