Rijnland Jeugdschermtoernooi was een succes: 'Leuk om elkaar met wapens te slaan'

Het Rijnland Jeugdschermtoernooi van de Leidse schermvereniging AEW was een succes. Dat vindt organisator en AEW-voorzitter Paul Edridge. Eén van de winnaars, Nuria Koeslag, schermt zelf bij AEW. “Ik had niet verwacht dat ik laatste zou worden, maar of je echt gaat winnen, blijft altijd spannend.”

Het jaarlijkse toernooi stond voor het eerst sinds de coronapandemie weer op het programma. Het is het enige jeugdtoernooi in Nederland. “De meeste toernooien zijn voor jeugd én volwassenen, omdat een specifiek jeugdtoernooi relatief duur is om te organiseren”, legt Edridge uit. “Wij hebben het geluk dat we een aantal sponsoren hebben die substantieel bijdragen.”

Sport071-presentator Cor van der Velden in gesprek met Nuria Koeslag en Paul Edridge

Koeslag schermt met de degen. “Je kan ook met de floret of de sabel spelen”, legt ze uit, “maar ik vind degen het leukst. Daarbij heb je de minste regels en mag je de tegenstander op het hele lichaam raken.” Als je de ander geraakt hebt, gaat er een lampje branden op de degen. “Dat is handig voor de puntentelling”, verklaart Edridge.

Koeslag is begonnen met schermen nadat ze er in een tijdschrift over las. “Ik ben begonnen met schaatsen, maar dat vond ik heel saai, omdat je steeds hetzelfde aan het doen bent.” Schermen is net zo afwisselend als schaken, legt ze uit: “Iedereen heeft een eigen tactiek. Je probeert steeds te voorspellen wat de ander van plan is te gaan doen.” Daarnaast heeft schermen nog een pluspunt: “Het is ook gewoon heel leuk om elkaar met wapens te slaan.”

Het volgende grote toernooi voor Koeslag wordt het NK in juni. “Dan ben ik wat minder favoriet, omdat ik dan met een hogere leeftijdscategorie mee ga doen.” Ze is van plan te blijven schermen: “Ik zou het leuk vinden om later EK’s en WK’s te gaan spelen, en misschien zelfs Olympische Spelen. Maar het is vooral een hobby hoor, ik ga er niet alles voor opgeven.”

 

Leiden Regio Sport


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×