(Foto: Dick van der Meer).

Bevrijdingsmonument Leiden vlak voor herdenking beklad

Het bevrijdingsmonument bij molen De Valk is vermoedelijk in de nacht van maandag op dinsdag beklad. Op de stenen rondom het standbeeld staan leuzen en afbeeldingen gekalkt. Wie achter de bekladding zit, is onbekend.

De gemeente doet aangifte van vernieling van het standbeeld. De graffiti is vanochtend direct al verwijderd, zodat de leuzen niet meer zichtbaar zijn tijdens dodenherdenking morgenavond. Dan worden er na de herdenkingsdienst in de Pieterskerk kransen gelegd bij het monument en twee minuten stilte gehouden.

Eerder dit jaar werd onder andere het regenboogstandbeeld werd twee keer beklad. “We vinden het onacceptabel dat er opnieuw een standbeeld is beklad”, laat een woordvoerder van de gemeente weten. “Het standbeeld wordt momenteel schoongemaakt door de Kunstwacht. Samen met de politie wordt onderzocht wie de daders zijn.”

Het monument is in 1958 geplaatst en gemaakt door Pieter Starreveld. Starreveld maakte voor Leiden een bronzen vrouw met symbolische bloesemtak en duif in de rechterhand. Ze kijkt over haar schouder, mediterend over de voorbije oorlogsjaren. Tegelijkertijd zet ze een stap voorwaarts, het heden en de toekomst tegemoet.

De bekladding is vanochtend door Kunstwacht verwijderd. (Foto’s: IJsbrand Terpstra)

Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×