(Video: Rik Visser.)

Regenboogstandbeeld opnieuw beklad

Het kunstwerk dat half maart is onthuld door COC Leiden is vannacht opnieuw beklad. Twee weken geleden spoten onbekenden leuzen als ‘Trans Power’ op het standbeeld van de Leidse kunstenaar Koen Hauser. Daarop deed de gemeente Leiden aangifte van vernieling. Nu staat er ‘aangifte is geen dialoog’ te lezen op de natuurstenen rand rond het plantsoentje waarin het beeld staat.

Bij de eerste bekladding stond onder andere in roze verf de leus ‘Queer liberation, not rainbow capitalism’. Dat gaf COC Leiden-voorzitter Debbie Helaha wel een idee uit welke hoek het vandalisme zou kunnen komen. “Er zijn mensen die uitingen zoals een regenboogvlag door een bedrijf of gemeente een vorm van ‘pink-washing’ of ‘rainbow-washing’ vinden”, aldus Helaha. Dat is een marketingtechniek die niet daadwerkelijk bijdraagt aan de ondersteuning van de LHBTI+ community.

Helaha laat weten op de hoogte te zijn van de nieuwe bekladding, maar wil nog niet reageren. “We hebben nog even geen commentaar.”

Muurkunstwerk ook beklad
In de nacht van woensdag op donderdag is ook een muurkunstwerk van Klaas Lageweg dat vanmiddag wordt onthuld aan het Bètaplein beklad. De onthulling gaat door. Vandaag is hard gewerkt aan het herstel, meldt het Lucas van Leydenfonds dat een van de initiatiefnemers is van het kunstwerk.

(Foto’s: Rik Visser.)

Advertentie

112 Sleutelstad Leiden Maatschappij Regenboogkunstwerk


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×