Volgens een groep ouders had de sluiting van de Joppenszschool voorkomen kunnen worden. (Foto: Robbert Beurse)

Ouders Joppenszschool: trek lessen uit sluiting

De Joppenszschool heeft in het verleden kansen laten liggen om sluiting te voorkomen. Dat zeggen Fennand van Dijk en Matthijs Timmermans als woordvoerders namens een groep ontevreden ouders van die school. Zij roepen op tot onderzoek, zodat andere kleine scholen lessen uit de sluiting kunnen trekken.

Na het bericht dat de Joppenszschool zal sluiten, is het vertrouwen bij Van Dijk en Timmermans helemaal weg. De school blijft nog open tot de zomer van 2023, maar Van Dijk verwacht daar niet veel van vertelt hij in een uitzending van Nieuws 071 van Sleutelstad. “Dat is een formaliteit: er zal niet veel school over zijn na de zomer van dit jaar. Dat loopt allemaal leeg.”

Onrust
Van Dijk heeft met zijn kinderen voor het nieuwe schooljaar al een nieuwe school gevonden. Zowel Timmermans als Van Dijk waren al aan het rondkijken, vanwege de onrust die eerder was ontstaan. “Een jaar geleden heeft de schoolleiding al met de leerkrachten gesproken over sluiting van de school”, zegt Timmermans. “Volgens ons hadden ze dat niet mogen doen, zonder de medezeggenschapsraad daarover te hebben geïnformeerd.” Het zorgde ervoor dat leerkrachten al naar andere scholen vertrokken en het vertrouwen bij ouders verdween.

De overkoepelende scholenstichting SCOL heeft volgens de twee te weinig gedaan om de toekomst van de school veilig te stellen. Verschillende kansen om de school te behouden zijn volgens Timmermans blijven liggen. “Een aantal jaar gelegen moest bijvoorbeeld een groep acht worden opgeheven. Die werd toen verdeeld onder andere scholen. Dat had een les moeten zijn en ertoe moeten leiden dat ze hadden moeten gaan werken aan een goed imago van de school, om te zorgen dat potentiële ouders weer vertrouwen zouden krijgen in de school.” Die belofte deed het bestuur wel maar daar is volgens de ouders weinig van terecht gekomen.


Cor van der Velden in gesprek met Fennand van Dijk en Matthijs Timmermans.

Onderzoek
En dus zitten de ouders met het probleem dat de school van hun kinderen worden opgeheven. Tot hun grote spijt, want het Joppensz is in hun ogen een kleine school met een uniek profiel: een diverse school met een duidelijk christelijk karakter. Daarom roepen Van Dijk en Timmermans op tot een onderzoek naar de gang van zaken die aan de sluiting vooraf is gegaan. Het zal niet meer helpen om de sluiting ongedaan te maken, maar het is wel belangrijk om lessen te trekken voor het behoud van andere kleine scholen.

“Dit kan andere kleine scholen ook gebeuren”, zegt Van Dijk. “Binnen en buiten de koepel. Vandaar ons pleidooi: kom met een duidelijke en onafhankelijke evaluatie, om duidelijk te maken wat hier is gebeurd. Is hier nou sprake van onwil, incompetentie, of iets anders? Zijn er dingen nagelaten en was het vermijdbaar?”

Zo’n onderzoek is in het belang van elke kleine school die onder druk staat vanwege het leerlingenaantal. Timmermans hoopt dat scholenstichting SCOL voor zo’n onderzoek kiest.
“Ik denk dat het ook in het belang van SCOL zelf is. In die zin draag ik SCOL een warm hart toe en gun ik hen dat zij hiervan leren.”

Leiden Nieuws


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×