Dodenherdenking Zoeterwoude. (Video: Linda Mooijman).

Zoeterwoude herdenkt oorlogsslachtoffers met stille tocht

Ook in Zoeterwoude werd op 4 mei stilgestaan bij slachtoffers van oorlogsgeweld. De dodenherdenking startte met een bijeenkomst in de dorpskerk in Zoeterwoude-dorp. Daarna liepen de Zoeterwoudenaren in stille tocht naar het herdenkingsmonument bij het gemeentehuis waar twee minuten stilte in acht werden genomen en kransen werden gelegd.

In de kerk waren verschillende sprekers. Burgemeester Fred van Trigt sprak over oorlog, vrede en vrijheid. Net als bij veel andere herdenkingen gebeurde stond ook Van Trigt nadrukkelijk stil bij de huidige oorlog in Oekraine.

Om 19.40 uur vertrokken de zoeterwoudenaren, onder begeleiding van drumfanfare VIOS, in stille tocht vanaf de kerk naar de gedenksteen in de gevel van het gemeentehuis. “Wat fijn dat dit weer kan. Het is zo indrukwekkend en echt iets gezamenlijks”, vertelde een inwoner.

Na de twee minuten stilte legden het College van burgemeester en wethouders, vertegenwoordigers van de veteranen en het verzet, leerlingen van beide basisscholen en diverse organisaties een krans bij de gedenksteen.

De St. Jan’s fanfare zorgde voor het taptoe-signaal en de muziek bij het gemeentehuis. De aanwezige leden van de scouting deelden tulpen uit die door de overige bezoekers bij het monument werden gelegd.

Advertentie

Maatschappij Zoeterwoude


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×