Donderdag 12 mei beginnen de eindexamens weer en op 9 juni kunnen de eerste vlaggen met tassen verwacht worden. (Archieffoto: Frank Steenkamp).

Eindexamens beginnen weer: nog niet terug naar 'oude normaal'

Drie tijdvakken om eindexamen te doen en een ‘duimpje te leggen’ over een onvoldoende. Deze coronaregels gelden ook nog dit jaar. “Maar het is wel een volwaardig examen”, zegt examensecretaris Dick Twigt van het DaVinci College. “Het zijn geen coronadiploma’s, het is allemaal echt dik verdiend.”

Donderdag 12 mei is het weer zover en dan beginnen duizenden scholieren op het vmbo theoretisch, havo en vwo aan hun centraal schriftelijk eindexamen. De praktische leergangen van het vmbo zijn al begonnen met hun eindexamens. En al lijkt het coronatijdperk al weer lang voorbij, voor de huidige generatie eindexamenleerlingen is de invloed van alle maatregelen groot geweest. “Deze leerlingen hebben de afgelopen jaren lessen gemist, op andere manier les gekregen en daardoor toch wel wat achterstand opgelopen”, zegt Twigt.

Kijk en luister hieronder het hele interview van Nieuws071-presentator Gerry van Bakel met examensecretaris Dick Twigt van DaVinci College Kagerstraat.

Het eerste tijdvak begint donderdag en loopt door tot en met 30 mei, het tweede tijdvak is van 13 juni tot en met 24 juni en het derde tijdvak van 5 tot en met 8 juli. Leerlingen hebben zelf kunnen kiezen of ze examens willen spreiden over het eerste en tweede tijdvak en dan het derde tijdvak willen benutten voor herkansingen. “We hebben bij ons op school met alle eindexamenkandidaten individueel gesproken wat het beste zou passen”, zegt Twigt. “Maar de keuze ligt bij de scholier zelf.”

Duim
Een andere aanpassing die dit jaar weer geldt, is dat leerlingen een cijfer mogen wegstrepen. “Of hun duim erop houden, zoals het ook wel wordt genoemd,” zegt Twigt. “Het cijfer blijft wel op de cijferlijst staan. Maar het telt alleen niet mee voor het wel of niet slagen.” Dat duimpje mag overigens niet gelegd worden op een kernvak. Voor havo en vwo zijn Nederlands, Engels en wiskunde kernvakken, voor het vmbo is dat alleen Nederlands.

De eerste uitslagen en dus ook eerste vlaggen met tassen worden bekendgemaakt op 9 juni. Maar tot diep in juli zijn er examenuitslagen te verwachten. Dat is precies de reden waarom Twigt niet verwacht dat die drie tijdvakken een blijvertje zullen zijn. “Het derde tijdvak valt altijd in een zomervakantie van een van de regio’s in Nederland. Onze school blijft dit jaar ook een week langer open, in wat eigenlijk de zomervakantie is. Maar het is allemaal voor het goede doel.”

Geld
Twigt verwacht dat voor de meeste leerlingen het resultaat van deze eindexamenperiode positief zal zijn. “Maar ze moeten er wel even aan trekken. We zijn al sinds begin dit jaar bezig met extra begeleiding. En ook deze week hebben we nog examentrainingen voor de vmbo-leerlingen. We hebben extra geld gekregen van het ministerie om achterstanden weg te werken.” Twigt raadt leerlingen aan de komende weken hun rust te bewaren. “Niet de hele nacht doorleren, je hebt alle stof gehad.”

 

 

Advertentie

Leiden Maatschappij Onderwijs


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×