De gelaarsde poes (Marieke Markwat) en prinses (Britt Binnendijk). (Foto: Robbert Beurse).

Toverlei speelt jubileumvoorstelling (45 jaar) voor de hele familie: De gelaarsde poes

De gelaarsde poes van toneelgroep Toverlei miauwt niet alleen, maar kan ook zingen. Zaterdag lanceert de cultuurcoach van Leiderdorp de campagne ‘Leiderdorp, laat je zien! Leiderdorp, laat je horen!’ Toverlei zingt dan voor de bezoekers alvast een aantal liedjes uit hun jubileumvoorstelling in de Sterrentuin. Een week later gaat De gelaarsde poes in première.

De gelaarsde kat is een Europees sprookje. Het verhaal begint met de derde en jongste zoon van een molenaar die een kat erft. De Rotterdamse bewerking, De gelaarsde poes van Don Duyns, is een vrije bewerking van dit sprookje. Ook de poes van Toverlei kan spreken en heeft vanzelfsprekend plannetjes om molenaarszoon Jaap rijk en gelukkig te maken.


Tilly Lansbergen en Bram over De gelaarsde poes

Toverlei bestaat al meer dan vijfenveertig jaar. Vier acteurs zijn er vanaf het begin al bij. In de jubileumvoorstelling is plaats voor alle vijfentwintig acteurs, ook voor de nieuwelingen die in coronatijd de groep hebben versterkt. Met De gelaarsde poes heeft het toneelgezelschap gekozen voor een vrolijke familievoorstelling.

Grappig
Sleutelstad bezocht maandagavond alvast de eerste generale repetitie. Daarbij waren ook de kinderen van de acteurs aanwezig. Ondanks het late tijdstip zaten zij met volle teugen te genieten van het stuk. Een van de kinderen werd zelfs even opgegeten door een heuse reus. Waarom ze zo laat mochten opblijven? “Omdat het andere kind dat ook mag”, zegt Bram.

Op zo’n eerste doorloop gaat natuurlijk nog van alles mis. Zo was regisseur Norman van Huut het overzicht af en toe even kwijt: “Waar zijn de vazen?” De kinderen gaven ongevraagd meteen het antwoord: “Die zijn er al! Daar zijn ze!” Dat de kinderen op zo’n laat tijdstip helemaal in het stuk opgingen, belooft wat voor het eindproduct: “Ze dansen. Ze zingen. Ze acteren. Ik vond het best leuk. Het is soms heel erg spannend, maar ook heel erg grappig”, aldus Bram.


Marieke Markwat (De gelaarsde poes) en Britt Binnendijk (prinses) te gast bij De avond met Robbert

Advertentie

Cultuur Leiderdorp Maatschappij


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×