Van links naar rechts Robert Sanders, burgemeester Henri Lenferink en Ernst van Win. (Foto's: Chris de Waard).

Boek over geschiedenis van honderdjarig advocatenkantoor De Clercq gepresenteerd

Het boek ‘Spreken dat bondig is’ over het Leidse advocatenkantoor De Clercq, is donderdagmiddag gepresenteerd tijdens een bijeenkomst op het kantoor aan de Hoge Rijndijk. Het eerste exemplaar was voor burgemeester Henri Lenferink die er met plezier al in had zitten lezen.

Het boek is volgens partner Ernst van Win van De Clercq dan ook niet alleen leuk om te lezen voor zijn kantoorgenoten: “Iedereen die is geïnteresseerd in de Leidse geschiedenis gaat hier plezier aan beleven.” Het boek is verkrijgbaar bij de bijna naamgenoot van de advocaten; boekhandel De Kler.

De titel van het boek verwijst naar een doopsgezinde traditie, legt partner Van Win uit: “Je had de katholieke advocaat, de gereformeerde en de hervormde doopsgezinde. Dat zijn de gentlemen. Die zetten zich in voor de maatschappij. Ze waren allemaal vrijzinnig liberaal en één van de punten is ‘spreken dat bondig is’. Dat betekent dat je je inzet voor de maatschappij met meer daden dan woorden.”

Chris de Waard was donderdag bij de boekpresentatie en sprak na afloop met burgemeester Lenferink, advocaat Ernst van Win en hoofdpersoon Paul de Clercq. 

Het boek werd door het kantoor zelf samengesteld ter ere van het honderdjarig bestaan van het kantoor dat werd opgericht door Willem de Clercq. Centraal staat met name diens zoon Paul de Clercq die tot 1995 de scepter over het kantoor zwaaide. De inmiddels 93-jarige Paul de Clercq voelt zich nog steeds betrokken bij het kantoor, maar beperkt zich tegenwoordig met name tot bijzondere gelegenheden. “Ik krijg mededelingen van de verjaardagen en dan ga ik ze feliciteren als ik de gelegenheid heb om te komen.”

Eigenlijk had het boek in 2019 uitgereikt moeten worden. “Dat was het jaar dat de naam De Clercq honderd jaar aan dit kantoor verbonden was”, vertelde Van Win bij de presentatie. Ondanks alle zorgvuldigheid waarmee het boek tot stand is gekomen, “we hebben alles honderd keer nagelezen”, staat er één drukfoutje in. Van Win: “Paul, er staat in dat het wordt uitgereikt op je 95e verjaardag.”

Robert Sanders en Ernst van Win van de Clercq hebben zich de afgelopen jaren gestort op het schrijven van het boek. “Als historicus weet ik dat dat echt monnikenwerk is”, zei burgemeester Lenferink. Van Win beaamt dat. “We zijn de archieven ingedoken van bijvoorbeeld het Leidsch Dagblad en de Leidse Courant, maar ook het geheugen van Paul de Clercq heeft ons erg geholpen bij alle verhalen.”

Advertentie

Economie Leiden Maatschappij


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×