(Foto: Screenshot Google Maps).

Oegstgeest kapt twee oude beeldbepalende bomen

In Oegstgeest worden twee behoorlijk oude bomen binnenkort gekapt. Het gaat om twee beeldbepalende bomen, de kastanjeboom bij de Willibrordrotonde en de eik op het plein in het Wilhelminapark. Beide bomen worden gekapt omdat ze ernstig ziek zijn en kunnen omvallen. Bij de rotonde komt geen nieuwe boom, in het Wilhelminapark wel.

De gemeente Oegstgeest laat in een brief aan omwonenden weten dat ze de oude bomen wel moeten kappen. Omdat de bomen er zo ernstig aan toe zijn, kunnen ze omvallen. “Het spijt ons u dit te moeten vertellen”, schrijft de gemeente.

De kastanjeboom tussen de kerkwoning en de Willibrordrotonde is in 1950 aangeplant en stond in die tijd op een rustige plek. Inmiddels rijdt er veel verkeer langs en lopen er ondergronds meerdere leidingen. “Met de kennis van nu zien wij dat de ondergrondse groeiplaats zeer beperkt is. Ook de boomspiegel is te klein, daardoor krijgt de boom te weinig vocht en voeding”, schrijft de gemeente Oegstgeest.

Het zorgt er voor dat de kastanje verzwakt en aan het afsterven is. Dat is volgens de gemeente niet alleen te zien aan de vele dode takken, maar ook aan de slechte bladbezetting. Een ander duidelijk signaal dat de boom afsterft, is de aanwezigheid van het elfenbankje. Deze zwam groeit namelijk alleen op dood hout. Als gevolg van de slechte conditie is de boom instabiel, waardoor hij kan omvallen. Omdat de boom op een drukke locatie staat moet hij op korte termijn worden gekapt.

Geen nieuwe boom
De zomereik die op het plein in het Wilhelminpark staat is aangeplant in 1900. De boom wordt al jaren aangetast door de platte tonderzwam. In het begin leeft deze zwam onzichtbaar en zonder grote schade aan te richten in de boom. Een gezonde boom kan zich namelijk prima verweren tegen allerlei schimmels en beestjes die van hem willen profiteren. Door een onbekende oorzaak raakte de eik zo verzwakt dat de tonderzwam kon toeslaan.

Na het kappen van de oude eik wordt er een nieuwe aangeplant. Dat gebeurt in de herfst of winter van 2022/2023. De kastanje bij de Willibrordrotonde wordt niet vervangen, omdat de ondergrondse omstandigheden niet op korte termijn veranderd kunnen worden.

Advertentie

Oegstgeest


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×