(Foto: Marja van Tilburg).

ZZ Leiden stap dichterbij finale van play-offs

Zorg en Zekerheid Leiden heeft zichzelf in een goede positie gemanoeuvreerd. Landstede Hammers wist in eigen huis wel meer tegenstand te bieden, stond bij rust ook voor (48-45), maar moest in de laatste zes minuten veel terrein prijsgeven. Door de uiteindelijke 79-89 overwinning, heeft ZZ Leiden matchpoint verkregen en kan de serie komende zaterdag al beslist worden.

Waar ZZ Leiden met dezelfde vijf startte als afgelopen dinsdag, deed Landstede Hammers dat niet. Daar had Mike Schilder de startende plek ingenomen van Thorir Thorbjarnarson. Jhonathan Dunn voelde zich in zijn oude thuishaven als een vis in het water en zorgde voor negen van de eerste twaalf punten van de Leidse ploeg, die op dat moment met 9-12 voor stond. De enige andere score was een driepunter van Lucas Kruithof.

Bij een 11-15 stand, halverwege het eerste kwart, kwam Worthy de Jong binnen de lijnen. In korte tijd was de teruggekeerde guard goed voor acht punten. Aan Zwolse zijde was Noah Dahlman dit keer wel van de partij. De Amerikaanse center en forward zou het duel afsluiten met 30 punten. Het eerste kwart werd afgesloten met een 26-26 gelijke stand.

In het tweede kwart liep Landstede door twee driepunters op rij van Thorbjarnarson uit naar een 36-29 voorsprong, maar ZZ Leiden haakte weer aan door een driepunter van Maarten Bouwknecht en een score van De Jong. Vlak voor rust was Landstede weer weggelopen naar een voorsprong van zes punten, maar een drietje van Dunn zorgde voor een ruststand van 48-45.

Rebounds
Meteen na de pauze plaatste ZZ Leiden een tussensprintje om na een dunk van de voor rust onzichtbare Asbjørn Midtgaard met 48-52 voor te staan. Landstede Hammers wist deze uitlooppoging nog wel te weerstaan, maar in de laatste vier minuten van het derde kwart ontstond er wederom een gaatje door onder meer een alley-oop pass van Bouwknecht op Midtgaard. Bij 62-69 werd het derde kwart afgefloten.

Leiden opende het laatste bedrijf meteen met een driepunter van Luuk van Bree om een gat van tien punten te slaan: 62-72. Landstede Hammers moest wel terug in de wedstrijd zien te komen om een 2-0 achterstand in deze serie te vermijden. De Zwolse ploeg kwam inderdaad terug tot 71-74 met nog een kleine zes minuten te spelen. De hard werkende Peter Olisemeka zorgde met enkele aanvallende rebounds voor tweede kansen voor de Leidse ploeg. Zelf benutte hij een vrije worp, waarna Dunn (goed voor totaal 25 punten) weer vier punten op rij liet aantekenen voor 71-79 met nog iets meer dan drie minuten te spelen.

Drietjes
Naba Echols, die namens Landstede tot zestien punten kwam, hield de Zwolse hoop nog even levend, maar na een score van De Jong en Midtgaard was er weer een gat van tien punten geslagen. Toen Kevin Bleeker met nog iets meer dan twee minuten te spelen zijn tweede onsportieve fout maakte, en dus uitsluiting, was het eigenlijk wel gedaan. De Jong benutte twee vrije worpen en uit de balinname volgde een fraaie alley-oop pass van Dunn naar Midtgaard. Met nog anderhalve minuut te spelen zorgde Einaras Tubutis voor het grootste verschil in de wedstrijd: 73-89. Dat Landstede er nog twee drietjes ingooide, was alleen nog voer voor de statistici.

Zaterdag speelt ZZ Leiden thuis de derde wedstrijd van de halve finale Play-offs. De wedstrijd wordt door Sleutelstad live uitgezonden via kanaal 46 (Ziggo), kanaal 1421 (KPN) en online.

Advertentie

Leiden Sport


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×