(Foto's: Emile van Aelst. Video: Robbert Beurse).

Toon van der Poel presenteert fotoboek over Leidse sleutels

Bekende Leidenaar en 112-fotograaf Toon van der Poel presenteerde vrijdag zijn boek ‘Leiden Sleutelstad’. Het fotoboek is een ode aan het wapen van Leiden. In brasserie ‘Het wapen van Leiden’ ontving burgemeester Henri Lenferink vrijdag het eerste exemplaar.

Twee jaar lang legde hij de bekende Leidse Sleutels vast op de gevoelige plaat. “Als je even goed kijkt staan ze echt overal. Op alle bruggen, de lantaarnpalen, gevels, vuilnisbakken.. Je kunt het zo gek niet bedenken”, weet Van der Poel inmiddels.

Kiezen
Naast de plekken die Van der Poel zelf al kende, vroeg hij bekende Leidenaren om hun favoriete sleutelplek en fotografeerde ze daar. “Mijn zus Joke breidt al jaren 3-Octobertruien met sleutels erop. De burgemeester heeft ze in zijn ambtsketen en Peter Labrujère heeft het Leidse wapen op een van zijn kiezen staan”, verklapt de fotograaf.

Singelpark
Ook burgemeester Lenferink is groot fan van de sleutels. “Toen er voor de aanleg van het Singelpark nieuwe bruggen moesten komen, stonden er oorspronkelijk geen sleutels op. Dat vond ik niet kunnen. Iedere Leidse brug heeft het wapen, dus die moesten ook op de singelparkbruggen komen. Ze zijn er op gekomen. Wel een beetje klein, maar goed, ze staan er”, vertelt Lenferink tijdens de uitreiking.

De foto’s in het boek zijn voorzien van zowel Engelse als Nederlandse teksten. Het is onder andere verkrijgbaar bij het VVV.

Advertentie

Leiden Maatschappij


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×