Dion van Splunteren en Dieta de Lange van Lightning Leiden. (Foto: Sleutelstad).

Kwarteeuw American Football in Leiden

Lightning Leiden viert dit jaar haar 25-jarig jubileum. De American Footballclub aan de Montgomerystraat staat er na een moeilijke coronatijd weer goed voor. “We zijn maar een kleine club, maar als er iemand bij komt, willen ineens de broertjes en zusjes en de buren ook meedoen”, vertelt bestuurslid Dion van Splunteren. Zijn collega Dieta de Lange vult aan: “Zo is het bij mij ook gegaan.”

Er bestaan nogal wat vooroordelen over American Football. “Toen mijn zoon het wilde gaan doen, vond ik het eerst te ruig, met te veel kans op blessures”, vertelt De Lange. “Uiteindelijk ging hij toch, en hij heeft me helemaal uitgestoken, want nu zit ik in het clubbestuur.” American Football heeft twee varianten, één met en één zonder lichamelijk contact. “Bij die laatste sport mag je elkaar niet tackelen, maar moet je een lint van de outfit van de tegenstander af zien te trekken. Dat is dus nog minder gevaarlijk”, stelt De Lange gerust.

Sport071-presentator Cor van der Velden in gesprek met Dieta de Lange en Dion van Splunteren.

“Die zogenaamde ‘flag-variant’, dus zonder tackelen, is veruit de grootste sport in de wereld”, vult Van Splunteren aan. “In 2028 is die sport Olympisch, en het zou fantastisch zijn als Nederland dan mee kan doen.”

Aan Lightning Leiden zal het in elk geval niet liggen. “We speelden in de Nederlandse Eredivisie, maar na de coronaseizoenen hebben we vrijwillig een stapje teruggezet naar de Eerste Divisie. Dan kunnen we van daaruit weer rustig opbouwen richting de Eredivisie.” Dat gaat vooralsnog prima: Lightning Leiden is met het einde van de competitie in zicht, nog ongeslagen en staat eerste in de Eerste Divisie. Van Splunteren is vol goede moed: “We moeten de play-offs om promotie nog spelen, maar het doel is wel om volgend jaar terug te keren in de Eredivisie.”

Advertentie

Leiden Sport


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×