De gemeenteraad in Voorschoten moet weer opnieuw beginnen met het vormen van een coalitie (Foto: Lieuwe van Slooten).

Coalitieonderhandelingen in Voorschoten geklapt

Nadat D66 zich heeft teruggetrokken uit de gesprekken over een nieuwe coalitie, begint het proces weer van voor af aan. De overige drie partijen VVD, CDA en Voorschoten Lokaal zouden getalsmatig wel een meerderheid kunnen vormen. Alleen is die zo krap dat ze opnieuw willen kijken naar mogelijke combinaties voor een coalitie. Daarvoor komt ook een nieuwe informateur.

De afgelopen weken spraken de vier partijen D66, VVD, CDA en Voorschoten Lokaal onder leiding van formateur Arjen Verkaik over een nieuwe coalitie. Hoewel die gesprekken volgens de betrokkenen ‘in goede harmonie’ verliepen, trok D66 zich dinsdag toch terug. Volgens de partij werden er te weinig concrete afspraken gemaakt over belangrijke onderwerpen.

De andere drie partijen reageren teleurgesteld op het besluit. Ze vinden dat er goede vooruitgang is geboekt en dat er voldoende draagvlak is om ook oplossingen te vinden voor de complexere onderwerpen. Daarnaast zagen ze het besluit van D66 niet aankomen.

VVD, CDA en Voorschoten Lokaal zouden met elkaar kunnen doorpraten over een nieuwe coalitie. Ze hebben met zijn drie├źn immers een meerderheid. Toch doen ze dat niet, want ze zouden maar een kleine meerderheid hebben: twaalf zetels, tegenover negen in de oppositie. Daar komt bij dat de raad eerder heeft uitgesproken graag een brede coalitie te willen.

Snel
Het proces om te komen tot een nieuw gemeentebestuur begint in Voorschoten dus weer opnieuw. Daarvoor komt ook een nieuwe informateur. “De inzet van alle partijen blijft om zo snel mogelijk tot een akkoord te komen in het belang van onze mooie gemeente”, laten VVD, CDA en Voorschoten Lokaal tot slot weten.

Advertentie

Politiek Voorschoten


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×