(Foto: EELK.nl Fotografie).

Meerdere bomen in de Leidse Hout aangewezen voor kap

Stadspark De Leidse Hout moet worden uitgedund. Onder toeziend oog van de Vereniging van Vrienden van De Leidse Hout heeft de gemeente enkele tientallen bomen met een oranje stip gemarkeerd. Aan het eind van het jaar worden ze gekapt.

Het rooien van de bomen is nodig om de rest van het bos een betere groeikans te geven. “We scheppen licht en ruimte voor rest van de bomen. Ze kunnen zo beter groeien”, legt gemeentelijk groenbeheerder Emiel Hilgersom uit.

Regelgeving
De gemeente heeft jaren lang niets gekapt in de Leidse parken. “Dat komt door de regelgeving. Tot voor kort waren we verplicht om voor iedere boom die we weghaalden een nieuwe aan te planten. Dat klinkt in theorie goed, maar in de praktijk werkte het niet overal. Zo’n jonge boom kreeg tussen de grote bomen te weinig licht om goed te groeien en bovendien wilden we die bomen juist de ruimte geven, dus schiet je er niet veel mee op”, weet Hilgersom.

Plan
De samenwerking valt zowel bij de gemeente als bij de vrienden in de smaak. “Eigenlijk waren we het over iedere boom eens. De gemeente is niet zomaar overijverig aan het kappen, maar heeft een goed overwogen plan”, merkt bestuurslid Maarten Vrieze van ‘de Vrienden’ op.

Nu bepaald is welke bomen zullen verdwijnen, kunnen kapvergunningen worden aangevraagd. In de winter worden de bomen omgehakt. Waar mogelijk zal het hout worden hergebruikt, belooft de gemeente.

Advertentie

Leiden Maatschappij


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×