Zo moet het boek er uit komen te zien (Foto: PR).

McCartney 80x in het Nederlands: een ode aan McCartney en de Nederlands taal

Maar liefst vier jaar werkten John Stelck en Sven Kruizinga in hun vrije tijd aan het omzetten van tachtig liedteksten van Paul McCartney in het Nederlands. Op 18 juni wordt de ex-Beatle tachtig jaar en als eerbetoon aan deze meester verschijnt dan ook het boek ‘McCartney 80x in het Nederlands’. Om de uitgave van de bundel te bekostigen zijn de auteurs een crowdfunding gestart.

Ontwerper John Stelck uit Oegstgeest en docent Nederlands Sven Kruizinga uit Leiden zijn beiden al hun hele leven McCartney-fans. Zij zetten de afgelopen jaren het grootste deel van het solo-oeuvre van McCartney om in het Nederlands en selecteerden de tachtig meest geslaagde teksten. Loek Weijts maakte de illustraties. Bij genoeg steun via crowdfundingplatform Voor de Kunst krijgt iedere donateur op McCartneys verjaardag het boek door de brievenbus. Met de campagne hopen ze 7.000 euro op te halen. Daarvan is ongeveer de helft al binnen.

Wie 25,00 euro doneert krijgt de paperbackeditie toegestuurd. Iedereen die meer dan 35,00 euro overmaakt, krijgt de hardcoverversie van het boek.

De bewerkingen zijn allemaal zingbaar en passen bij de muziek. Soms blijven de vertalers dicht bij de inhoud, soms zit de parallel in de klank. Veel nummers krijgen een Nederlands sausje. Zo is Mull of Kintyre nu Schiermonnikoog en London Town werd Rotterdam. Naast McCartneys hits bevat de bundel ook minder bekende nummers. Bij het boek hoort een Spotify-afspeellijst om meelezen bij de muziek en met de oorspronkelijke tekst te vergemakkelijken.

Op 18 juni zendt Sleutelstad op de radio een vier uur durende special over McCartney uit. Die wordt gepresenteerd door Mark Siera en Jan-Jaap de Haan.

Advertentie

Cultuur Leiden Oegstgeest


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×